SPREMITE SE ZA DEBELI MINUS! Najnovija prognoza za prvi deo decembra: Sutra i do MINUS 14, a evo kada je moguć sneg i u gradovima

Zanimljivosti

U Srbiju je kasno sinoć, posle neverovatno toplog 1. i 2. decembra, sa temperaturama do čak 24 stepeni stiglo drastično zahlađenje, temperatura je jutros širom Srbije bila oko nula stepeni. Sneg se danas očekuje na jugu i jugoistoku Srbije, a sutra ujutro imaćemo mraz. Preko dana će sutra biti suvo, ali hladno, dok nas sredinom nedelje očekuju nove padavine i to i nižim predelima, ali uz kraće i manje otopljenje, navodi se u najnovijoj prognozi meteorologa Marka Čubrila.

Oko 6. decembra sneg na kratko moguć je ponegde i u nizijama. Zatim do oko polovine meseca slede povremene padavine uz temperature malo iznad proseka. Prema sredini meseca moguće je uspostavljenje hladne sinoptike – piše Marko Čubrilo na svom Fejsbuk nalogu.

Što se tiče današnjeg dana, danas je osetno hladnije uz povremen sneg na jugu i jugoistoku regiona, ali on prognozira da će do uveče padavine prestati.

Hladnije za više od 20 stepeni preko noći!
Nad ostalim predelima je suvo i hladno. Duvaće pojačan, severozapadni vetar koji će uveče oslabiti. Dnevni maksimum su od -2 do +7 stepeni Celzijusa, tako da će ponegde u odnosu na juče biti hladnije i za preko 20 stepeni Celzijusa!

Vremenska prognoza za ponedeljak: Debeli minus

Sutra će biti još hladnije nego danas!

Kako piše Čubrilo, u ponedeljak ujutro imaćemo mraz i temperature uglavnom od -8 do -2, lokalno i oko -14 stepeni Celzijusa. Kako dodaje tokom dana biće suvo i hladno uz slab vetar i dnevni maksimum od -3 do +4 stepena Celzijusa.

Vremenska prognoza za utorak: Malo toplije, uveče padavine

U utorak, posle hladnog jutra uz mraz, tokom dana biće malo do umereno oblačno, suvo i malo toplije, osim na krajnjem istoku Srbije (Timočka i Negotinska krajina). Posle podne na zapadu i jugozapadu regiona sledi naoblačenje uz povremene padavine.

Vremenska prognoza za sredu i četvrtak: Kratko otopljenje, pa se spušta hladan vazduh
– Ovo naoblačenje biće posledica premeštanja slabog ciklona uz oblasti Italije ka Jadranu. Ta ciklon će u sredu i četvrtak pre podne doneti naoblačenje i prvo manje otopljenje tako da će se snežna granica u sredu sredinom dana kretati od oko 300mnv na severozapadu do oko 800mnv na jugoistoku regiona. U sredu krajem dana i u noći ka četvrtku uz izmeštanje ciklona istočnije do nas ka severozapadu i severu regiona će se spustiti hladniji vazduh i u koliko tada još bude padavina sneg se očekuje na kratko i u nizijama te bi ponegde moglo doći do formiranja simboličnog, snežnog, pokrivača od oko 2 cm visine – navodi Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Planinski deo regiona, kako dodaje dalje, posebno nad zapadnim i središnjim predelima može očekivati i oko 15 cm snega.

U sredu maksimalna temperatura biće do +1 na severozapadu do oko +8 na jugoistoku, a u četvrtak uglavnom od 0 do +5 stepeni Celzijusa.

Prema prognozi Marka Čubrila, u četvrtak uveče očekuje se prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Gde i kada će duvati jak vetar
Što se tiče vetra, u utorak i sredu pre podne duvaće vetar južni, nad košavskim područjem povremeno jak, jugoistočni, dok bi zatim okrenuo na pojačan severozapadni, posebno na severu regiona.

Vremenska prognoza za kraj nedelje: Novo pogoršanje
Krajem sledeće nedelje moguće novo pogoršanje uz uticaj ciklona nad Jadranom ali verovatno uz novo, manje, otopljenje.

Dugoročna vremenska prognoza

Prema dugoročnom trendu, uslova za konkretniji sneg u nizijama ne bi trebalo da bude barem do oko 17. decembra. Oko tog datuma, trenutno dostupan prognostički materijal daje signal za građenje visokog vazdušnog pritiska u širem prostoru od Grenlanda, preko Islanda do Skandinavije. Moguće da je to prva reakcija atmosfere na projektovano slabljenje zapadnih vetrova koje se očekuje polovinom decembra, ali kako je ovo vrlo dalek period za sada je to samo najava mogućeg trenda i tek za oko pet, šest dana. Ukoliko se ovakav signal uopšte održi, možemo govoriti o posledicama na vremenske prilike nad nama, jer bi to mogao biti prvi konkretniji dolazak hladnoće i u nizije – zaključuje Čubrilo.

Narednih dana vreme je svakako u skladu sa kalendarom, a sredinom nedelje će biti i padavina.

blic.rs