Posvađala se braća Izudin i Hajrudin: Jedan drugom obaraju cijene i ruše tendere

Zanimljivosti

Ahmetlići su Hifu, kada je još vladao „mir u kući“ osnovali 1995. godine, a upravo su početna slova njihovih imena sadržana u nazivu „Hifa“. Hajrudin je bio najstariji brat, pa stoga je početno slovo njegovog imena početno slovo i naziva firme.

Došlo je do svađe između braće i prije nekoliko godina se Hajrudin odvojio i formirao firmu Hifa Petrol i više nije dio grupacije.

Da dva brata ne pričaju, potvrđuje i vijest da je jedan brat oborio tender Federalne uprave civilne zaštite o nabavci kerozina drugom bratu koji je snizio cijenu kako bi dobio tržište prvog brata.

Naime, kako piše Fokus, Hajrudin (Hifa-Petrol) ponudio skoro dva i po puta nižu cijenu, Izudin (Hifa Oil) se žalio, tvrdi da je brat dostavio lažnu izjavu

Vlasnik naftne kompanije Hifa Oil Izudin Ahmetlić bez ikakve zadrške oborio je tender FUCZ-a. Zbog toga je firma Hifa-Petrol, u vlasništvu njegovog rođenog brata Hajrudina Ahmetlića, izgubila posao vrijedan 40.751 KM.

Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio je žalbu kompanije Hifa Oil Izudina Ahmetlića i poništio tender raspisan sredinom juna o nabavci kerozina, odnosno izbor najpovoljnijeg ponuđača na tom tenderu kompanije Hifa-Petrol Hajrudina Ahmetlića.

U žalbi kompanije Izudina Ahmetlića oštri su navodi o postupanju njegovog brata Hajrudina odnosno kompanije Hifa – Petrol.

Tako Hifa Oil navodi da je Hifa-Petrol dala lažnu izjavu u vezi ispunjavanja uvjeta da može vršiti isporuku kerozina na međunarodnim aerodromima Mostar, Sarajevo i Tuzla.

Tako je Hifa Oil utvrdila da Hifa Petrol nema sklopljene ugovore sa aerodromima Tuzla i Sarajevo. Također, žalitelj tvrdi da je Hifa-Petrol dala neprirodno nisku cijenu u odnosu na Hifa Oil. S druge strane, iz FUCZ-a tvrde da se radilo o realnoj tržišnoj cijeni.

Ured za razmatranje žalbi nije prihvatio navode kompanije Izudina Ahmetlića o tome da je kompanija Hajrudina Ahmetlića dostavila lažnu izjavu vezano za ispunjavanje uvjeta da može vršiti isporuku kerozina na međunarodnim aerodromima Mostar, Sarajevo i Tuzla.

Kada je riječ o navodima o neprirodno niskom cijenom, Ured za razmatranje žalbi ih je zaista ocijenio osnovanim zbog čega je i poništio tender.

Naime, tender je bio vrijedan 83.000 KM (bez PDV-a), firma Izudina Ahmetlića je ponudila cijenu od 80.820 KM odnosno s PDV-om 94.559 KM.

Međutim, firma Hajrudina Ahmetlića je ponudila nevjerovatnih 34.830 KM, dakle skoro dva i po puta nižu cijenu, a s PDV-om je ona iznosila 40.751 KM.

Upravo se po pitanju ponuđene cijene moglo zaključiti da je brat po svaku cijenu htio eliminisati svog brata, odnosno da sam posao možda i nije ni bio toliko bitan.

dijasporainfo.net