“Sad mogu i da umrem”: Deka Mijat (84) gledao je prelep prizor svakog jutra, a onda mu se želja ostvarila

Region

Prijatelj mu je ispunio životnu želju

Ovaj vrh je prvo što deka Mijat ugleda sa prozora svoje kuće svako jutro kada se probudi. Gledao ga je svakog dana i zamišljao kakav je osećaj tamo gore, da li vazduh tamo drugačije miriše, a koliko daleko se pogled prostire. Da bi saznao odgovore na ova pitanja morao je mnogo da sačeka, ali kako kažu “ko čeka taj i dočeka” dobio ih je u 84. godini i to zahvaljujući jednom dobrom čoveku.

U pitanju je jedan od vidikovaca Gvozdačkih stena, tačnije vrh Crvena stena koji je posebno bio interesantan akteru naše priče jer ceo život živi u ovom kraju, a vrh nikada do sada nije osvojio. Bio mu je tako bizu, a tako daleko.

Major Ljubiša Ilić, rođen je u Bajinoj Bašti, a došao je čak iz Beograda u kojem živi već 60 godina, da bi izveo komšiju Mijata i pomogao mu da ostvari svoju veliku želju.

– Popeli smo se na Crvenu stenu 2. novembra ove godine i ispunio sam mu životnu želju. Kaže, sad’ može da umre! On ceo život živi tamo iza Crvene stene – kaže major Ilić koji je ispunio dugogodišnju želju svom komšiji.

Crvena stena stidljivo viri iza jedne kućice na Drini i u nju je komšija Mijat gledao s čežnjom. Nakon toliko godina života u ovoj divnoj prirodi ispunilo mu se i to, a na sebe može da bude ponosan jer je uspeo ono što ni mnogi mlađi od njega ne bi uspeli.

– Evo bagrenja kolko hoćeš – oduševljeno je rekao deka Mijat kada je pustio svoj pogled sa vrha, a sve to je svojim telefonom zabeležio njegov pomoćnih u ovom pohodu.

– Eno je i mala Drina! – uzviknuo je on.

U već poznim godinama popeo se na vrh od 1.174 metara nadmorske visine koji je jedan od ukupno sedam vrhova na Gvozdačkim planinama.

Ovaj vrh smešten iza Severskog polja i nalazi se na kraju venca i sa njega se pruža pogled na Azbukovicu i tok reke Drine, kao i na susednu Bosnu. U osvajanju ovih visina pomogao mu je čovek koji je pun avanturističkog duha, major Ljuba Ilić koji je bio i donator izgradnje novog Tornja na Avali, a sada učestvuje u snimanju serija, prirodi, svežem vazduhu i ne odustaje da istraži još svojih mogućnosti kako bi upotpunio svoj život.

Gvozdačke stene je naziv za krašku planinu u zapadnoj Srbiji, 18 km severno od Bajine Bašte. U podnožju planine izvire reka Dubrašnica, a greben planine nudi niz spektakularnih vidikovaca sa pogledom na dolinu Drine i planine u Bosni. Najvisi vrh planine je Svilena stena(1231m). Gvozdačke stene su relativno malo poznata planina ali njeni impresivni predeli ostavljaju bez daha.

(Telegraf.rs)