Evo ko je pokušao da “namesti” Đokoviću i šta je na kraju presudilo nadležno telo!

Region

Novaka Đokovića optužili su da nije ispoštovao anti-doping kontrolu tokom finalnog turnira Dejvis kupa, te su tražili da bude i suspendovan! Međutim, kao i obično kada se pokrene hajka na srpskog tenisera – ispostavilo se da oni koji su ga napadali nisu u pravu.

Tokom četvrtfinalnog duela Dejvis kupa, Novak Đoković je bio podvrgnut doping testiranju, i to uoči njegovog singl meč sa Kameronom Norijem.

Na konferenciji za medije je objasnio svoju situaciju, kao i zašto smatra da je odluka da se doping radi uoči meča vrlo čudna.

– Uvek sam podržavao da se testiram ja ili bilo ko, ali ne pred meč. Šta će to promeniti? Biću tu, kad se završi meč testirajte me. Meni predstoji vađenje krvi – rekao je Đoković posle meča sa Britancem.

– Imao sam raspravu sa ljudima iz antidoping agencije, nisam mogao da verujem kakvu su odluku doneli. Za više od 20 godina karijere mi se ovo nikad nije dogodilo.

Ipak, nakon ove situacije, pojedini su odlučili da traže suspenziju za našeg asa jer je navodno odbio da se testira.

Sada su se pojavile i novi detalji u vezi toga. Naime, privatna kompanija koja je angažovana za doping kontrolu nalazi se baš u Engleskoj, tačnije u Londonu, što je privuklo veliku pažnju kod Novakovih navijača.

Ubrzo je stiglo objašnjenje iz Međunarodne agencije za integritet tenisa za L’Ekip, koje potvrđuje da je Novak mogao da bira kada će biti podvrgnut testiranju.

– Važno je da se naglasi da Đoković nije odbio test. Pravilo je da se igrača obavesti, a onda je dužan da se testira što pre. U takmičenjima kao što je Dejvis kup, igrač se o tome može informisati pre meča, dok se u drugim takmičenjima to obično radi posle meča. To je već uhodana procedura – navodi se u objašnjenju.

– Igrači imaju pravo da odluče hoće li da se testiraju pre meča. Ako neće, kontrola će uslediti posle. Imaju pravo izbora. Igrači se obično odlučuju na kontrolu pred meč, jer ih to rešava obaveza kada se sve završi, ali je dozvoljena i jedna i druga solucija.

Na Đokovića očigledno nije mnogo uticala cela ova priča, posle poraza od Italije u polufinalu, otišao je na odmor sa porodicom u Marbelju.blic.rs