Lakše se diše: Riješite se suhog zraka u prostorijama uz ove četiri jeftine metode

Zanimljivosti

Ako se ujutro budite sa suhim grlom i nosom, ili ako suh zrak redovno uzrokuje poteškoće pri disanju, verovatno je vaš dom previše suh.

Suh zrak u vašem domu često je uzrokovan centralnim grijanjem, a loša izolacija nije samo manja neugodnost. Može dovesti od blagih do ozbiljnih zdravstvenih efekata koje želite da izbjegnete za sebe i svoju porodicu.

U otklanjanju posljedica suhog zraka u domu pomažu zdrave metode na kojima će vam biti zahvalan vaš imuni sistem.

Posude s vodom na radijatoru
U keramičku posudu na radijatoru nalijte vodu i ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, čajevca i mente.

Isparavanje vode podići će vlažnost zraka dok će eterična ulja, koja osim ugodnog mirisa imaju važna antivirusna svojstva, pogodno djelovati na dišne puteve, ali i na otklanjanje umora.

Zračenje prostorija
Osnovno pravilo prilikom zračenja prostorija zimi i povećanja vlažnosti u zraku je vrijeme držanja prozora otvorenim ovisno o vanjskoj temperaturi.

Tačnije, što je vani hladnije, manje otvarajte prozore jer čisti zrak koji ulazi u prostoriju trenutno postaje suh i crpi postojeću vlažnost u zraku. Rješenje je zračenje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima.

Veš osušen pored radijatora
Umjesto da mokri veš sušite u skrivenim prostorijama, radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač zraka. Stalak za sušenje veša stavite što bliže uz radijatore, voda iz veša isparavat će i ujedno održavati vlagu u zraku pogodnom.

Iskuhavanje vode s korom citrusa
U obični lončić stavite vodu i u nju narežite koru narandže ili limuna i pustite na laganoj vatri da ključa. Para prilikom isparavanja podići će vlažnost zraka, a miris citrusa podići će vaše raspoloženje, piše Zadovoljna.

radisoarajevo.ba