Troje direktora, majstora afera i skandala: Oni su muzli Poštu sve dok obične poštare nisu doveli na rub gladi, a sada za sve optužuju „D Express“

Region

Obustava rada poštara uskoro će ući u četvrtu nedelju, a vlast i njeni tabloidi za to optužuju privatnu firmu “D Express”, u koju su noćas upali pripadnici UKP i Poreska policija, bez ikakvog naloga. Ipak, činjenica je da zaposleni u JP “Pošta Srbija” godinama primaju niske zarade, a da samo preduzeće potresaju afere i skandali. I problem nije počeo sa imenovanjem Zorana Đorđevića na čelo “Pošte Srbija” već su i njegovi prethodnici, Mira Petrović i Milan Krkobabić, koji su godine proveli na direktorskoj gunkciji, bili akteri skandala i afera.

Javno preduzeće “Pošta Srbije” oduvek je bilo partijski plen, a dugo se se u rukovodstvo te kompanije smenjivali funkcioneri PUPS-a.

Najpoznatiji svakako je bio Milan Krkobabić, sin osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovana Krkobabića, koji je na poziciju direktora došao u septembru 2012. godine i na njoj ostao do avgusta 2016, kada je izabran za ministra. Krkobabić je funkcije šefa „Pošta“ razrešen zbog toga što je u novoj vladi, kao partner SNS, imenovan za ministra bez portfelja.

Dok je bio na čelu „Pošte“ Krkobabić je u intervjuu za „Novosti“ u avgustu 2013. godine istakao da je koncept departizacije „nametnut, neprihvatljiv i štetan”. Kritikovao je javne konkurse i govorio da je tu reč o “legalizaciji pljačke”.

“Državnom imovinom ne može da rukovodi niko koga nisu verifikovali građani. Tačno mora da se zna ko snosi odgovornost za ovo ili ono preduzeće. Departizacija je sjajna dosetka veselih momaka, koji su u protekloj deceniji uništavali Srbiju. Hoćemo li pod plaštom departizacije da ubacujemo pojedince koji će briljantno da odrade određenu vrstu poslova u korist interesnih grupa i da onda nestanu? Hoćemo li u prvi plan da stavimo formalnu igrariju ili odgovornost? ‘Konkurs’ je u ‘Pošti’ permanentno otvoren, svaki tromesečni izveštaj, prolaziš ili ne, znaš ili ne znaš da radiš“, istakao je on tada.

Zahvaljujući partiji Krkobabić je iz Pošte otišao u Vladu, na ministarsku poziciju, a na njegovo mesto došla je Mira Petrović, takođe članica PUPS-a, koja je prethodno bila njegova “specijalna savetnica”. Mediji su pisali da je pre toga radila kao sekretarica Krkobabića.

Afere i štrajkovi

Njegova naslednica na mestu direktorke „Pošte Srbije“ 2016. godine postala je članica iste partije, Mira Petrović. Na ovu funkciju došla je sa pozicije “specijalne savetnice” u istom preduzeću, a pre toga radila je navodno kao Krkobavićeva sekretarica.

U vreme kada je došla na poziciju direktorke „Pošte“ pisalo se i da je funkciju obavljala bez potrebne stručne spreme, odnosno bez fakultetske diplome.

 

Njenu „vladavinu“ pratile su brojne afere i dva velika štrajka poštara, 2017. i 2019. godine.

Kako je tada pisao „Blic“, Mira Petrović je preko „Pošte“ finansirala aktivnost PUPS-a, sponzorišući delatnost Udruženja “Jelek” koje je, iako registrovano kao etno-muzička grupa, postalo glavni promoter političkih ideja Milana Krkobabića.

Još jedna od afera koje su pratile tadašnju direktoru „Pošte“ odnosila se na davanje posla transporta novca i penzija firmi koja ima višemilionski poreski dug. Naime, Petrović je 2017. godine praktično na svoju ruku posao dodelila firmi “Ineks” iako je Komisija za nabavku navela da ta kompanija ne ispunjava uslove.

„Direktorka je ignorisala odluku Komisije koja sprovodi nabavku i potpisala ugovor kako je ona želela. Isplata penzija iz fonda PIO vrši se preko ‘Pošte’ jer jedino ona ima tako razgranatu mrežu. Ako zakaže transport novca između pošta, ili taj transport ne bude dovoljno bezbedan i efikasan, ne daj bože bude eventualno pljačke, trpeće direktno korisnici, a najviše su to penzioneri, kojima su ta sredstva i najpotrebnija“, ispričao je tada izvor „Blica“.

Ona je tada čak probila i rok za potpisivanje ovog ugovora.

Nameštanje posla privatnoj banci

Kabinet Mire Petrović zaposlenima je iste godine izneo ponudu da, umesto da im se plata uplaćuje u „Poštansku štedionicu“, zaradu primaju u jednoj privatnoj banci. Praktično, više od 14.868 računa bi se otvorilo u stranoj banci dok bi javni resurs države „Poštanska štedionica“ ostala bez tog posla.

Dok je Petrovićeva sklapala sumnjive poslove, plata u „Pošti Srbije“ bila je ispod republičkog proseka, odnosno oko 37.000 dinara.

 

Iako je glavni zahtev štrajkača bio usmeren na povećanje zarada, sve vreme se govorilo i o tome da se „Poštom“ loše upravlja. U jeku štrajka te godine rukovodstvo „Pošte“, kao i Vlada Srbije, tvrdili su, kao i sada, da iza protesta stoje politički interesi.

Mira Petrović razrešena je dužnosti direktorke „Pošte“ u martu 2021. godine, a razlog je bio njen odlazak u penziju. Na njeno mesto je imenovan bivši ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević, koji je na toj funkciji i sada, tokom trajanja novog štrajka poštara.

Đorđević rasipa novac na paketomate, električna vozila, mašna od million…

Radnici „Pošte Srbija“ ukazuje da aktuelno rukovodstvo firme rasipa novac, nabavljajući paketomate, električna vozila i telefone.

Predsednik Udruženja sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović izjavio je nedavno za Nova.rs da su na dekorativnu mašnu na Pošti potrošene velike sume novca. On je naveo da je Đorđević istrošio sve fondove koje su mu prethodnici ostavili, ali da još ima prostora da izvlači novac preko firme „Post Pro“ koja posluje u okviru „Pošte“.

„Đorđević je potrošio sve fondove koje su mu prethodnici ostavili, ali Uprava i dalje ima prostora da preko firme ‘Post Pro’ koju je osnovala Pošta, izvlači novac i to kroz besmislene projekte kao što su brendiranje pošte, davanje novih uniformi poštarima, zatim stavljanje novogodišnje mašnice na zgradi preduzeća za koju je uplaćen višemilionski iznos. Dakle, radi se o potpuno besmislenim projektima koji su na, neki način, prosto služili kao isisavanje novca iz Pošte, a ne koriste ni radnicima, a ni građanima“, istakao je Veselinović.

“Đorđević punom parom očisttio račune”

Novosadski odbor SSP ranije je saopštio da je Pošta Srbije na neracionalne investicije potrošila 27 miliona evra. Đorđević je, kako se navodi, punom parom očistio račune “Pošte”: na održavanje higijene, mobilne, paketomate i elektrovozila.

„Pošta“ je raspisala tender za „uslugu održavanja higijene“ u vrednosti od oko 130 miliona dinara, a pokrenute su i javne nabavke za mobilne telefone (oko 102 miliona dinara), paketomate (329 miliona), njihovo održavanje (121 milion), kao i elektrovozila (600 miliona).

„Činjenica je da je naše poslovodstvo bahato koristilo resurse Pošte i građana Srbije, da se nedomaćinski poslovalo i da se prvenstveno gledao lični interes i lična korist, a da se zanemaruju radnici i njihove osnovne potrebe. Mi smo obični radnici i smrtnici i jedva preživljavamo za 50 i kusur hiljada dinara u 2023“, navodi Mitrović.

On je dodao da je zaposlenima „prekipelo“ jer dve i po godine slušaju lažna obećanja i prazne priče.

 

Kako su govorili radnici, u Pošti je zaposleno oko 11.000 ljudi, a prosečna plata je 55.000 dinara, što je 30.000 dinara niže od proseka u Srbiji.

Podsetimo, tokom gotovo svakog prethodnog štrajka poštara otkad je SNS na vlasti, državni čelnici su tvrdili da iza svega stoje politički interesi. U slučaju trenutnog štrajka, na „meti“ našla se kompanija „D Express“ u koju su sinoć oko 20 sati upali pripadnici Uprave kriminalističke policije i Poreske policije, bez naloga i ikakvog dokumenta nakon višesatnog pretresa. Do ovoga je došlo nakon što su se u pojedinim medijima pojavile optužbe kako su navodno „D Express“ i ostale privatne kompanije „odgovorne za štrajk poštara i kako stoje iza tog štrajka“.nova.rs