DA LI NAS SNEG DO KOLENA ČEKA ZA PRAZNIKE? Meteorolog Otkriva I Šta Nam Stiže Već U Četvrtak! SPREMITE SE – PALI SE METEO ALARM! VREMENSKA PROGNOZA

Region

DA LI NAS SNEG DO KOLENA ČEKA ZA PRAZNIKE? Meteorolog otkriva i šta nam stiže već u četvrtak! SPREMITE SE – PALI SE METEO ALARM!

Stručnjaci kažu da je ovo najtoplija godina u istoriji merenja. Decembar je počeo prolećnom temperaturom, koja se preko noći spustila za 15 stepeni. Meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda otkriva da li nas za Novi godinu i Božićne praznike čeka “sneg do kolena”.

– Za sada je mala šansa za takav scenario, u nastavku meseca u nižim predelima i većini gradova domintantan tip padavina će biti kiša. U toku noći između srede i četvrtka i u četvrtak biće malo snega i susnežice. Lokalno će se formirati manji snežni pokrivač ali kratkotrajno. On će se vrlo brzo istopiti – rekao je Sovilj za TV Prva.

Kako kaže, priliv hladnog vazduha se očekuje u drugoj polovini decembra.

– Jedino gde možemo očekivati sneg jesu planinski predeli. Naoblačenja u narednih desetak dana će i na planinama uslovljavati povremeno kišu povremeno sneg, dakle neće biti previše hladno. U svakom slučaju, u poslednjoj dekadi meseca, uz priliv malo hladnijeg vazduha sa istoka i severoistoka ipak treba računati na snežne padavine bar na planinama i da tamo bude snega za doček Nove godine i za novogodišnje praznike.

Što se tiče gradova, kaže da će ipak i dalje pretežno padati kiša. Prema najavi RHMZ-a danas i sutra ujutro i pre podne u košavskom području duvaće umeren i jak, na jugu Banata olujni jugoistočni vetar. Sutra posle podne očekuje se slabljenje vetra.

Sutra i prekosutra biće oblačno i hladno sa temperaturama na granici kiše i snega pa se očekuju mešovite padavine. U istočnoj Srbiji je moguća i ledena kiša. Na planinama ponovno, ali manje stvaranje/povećanje visine snežnog pokrivača, a u noćnim i jutarnjim satima snežni pokrivač će se kratkotrajno formirati ponegde i u nižim predelima. Zbog snežnih padavina, na snazi će u pojedinim delovima Srbije biti meteo alarm.

Kurir.rs/Prva