Bojana Maljević odgovorila na Đukanovićevu sramnu uvredu: Znate zašto žene često prijavljuju nasilje četvrtkom?

Zanimljivosti

“Bilo kog dana, ne mora sredom”.

Snimak na kojem Vladimir Đukanović objašnjava zašto „žene prijavljuju četvrtkom nasilje“ razotkrio je njegovu laž, ali se i zaviralio kao sramna uvreda na račun žrtava nasilja.

„Dešava se u policijskim stanicama, to će vam neretko policajci ispričati, najčešće se prijavljuje četvrtkom porodično nasilje. Najčešće četvrtkom, a znate zašto? Pa zato što kad prijavi, on po difoltu ide odmah 48 sati zadržavanje. On do ponedeljka ne može da izađe napolje, ona za to vreme ode sa drugaricama, provodi se i tako dalje“, rekao je tada Đukanović.

Mnogi su bili zgranuti ovim komentarom, a mnogi su ga i komentarisali na društvenim mrežama. Među njima je i glumica Bojana Maljević, koja je, za početak, „prihvatila“ da „žene često četvrtkom prijavljuju nasilje“, a onda ponudila objašnjenje – malo drugačije od Đukanovićevog.

„Da stvar bude gora: ima istine u tome da žene često četvrtkom prijavljuju partnersko i porodično nasilje.

Znate zašto?

Jer često baš sredom redovno trpe nasilje.

A znate zašto?

Sreda je neretko dan određen za susrete očeva i dece (u toku ili posle rastave) ili ako je određena mera zabrane prilaska, žene takođe sredom dovode decu u Centar za socijalni rad, za susrete pod nadzorom. O, da – čak i tada trpe nasilje. One hrabrije prijavljuju nasilje odmah sutradan, četvrtkom.

Dakle, advokat Đukanović bi morao sve ovo da zna, kad se već poziva na informacije iz policije. Time je njegovo obrazloženje još strašnije. Obrazloženje – da to žene čine „da bi se provodile za vikend dok je partner u pritvoru“ – to je skoro srazmerno bezočnosti počinioca.

Bilo kog dana, ne mora sredom“, napisala je Maljević.

Nadalje se zapitala „zašto neko izvrće statističke podatke, a naročito motive“ i podelila grafikon koji prikazuje podatke o femicidu vatrenim oružjem prema danu izvršenja od juna 2017. do juna 2020.

nova.rs