SPAS ZA PROŠIRENE VENE, OTKLANJA GRČEVE I BOLOVE OD ŽUĆI: Evo kako da napravite domaću nevenovu mast

Zanimljivosti

SPAS ZA PROŠIRENE VENE, OTKLANJA GRČEVE I BOLOVE OD ŽUĆI: Evo kako da napravite domaću nevenovu mast

Mnogi kažu da je mast od nevena najbolji melem za kožu i da nema kožne bolesti kod koje ne pomaže. Upotreba melema od nevena i krema je prihvaćena i od ljekara savremene medicine, upravo zbog toga jer ova biljka ima antimikrobno, antioksidansno i antibakterijsko djelovanje.

Terapijska primjena nevena potiče iz starog Egipta, odakle se proširila na Evropu. Neven se tradicionalno koristi u vidu kreme od nevena za rane koje sporo zarastaju, ogrebotine, posjekotine, kurje oči, bradavice i sva druga stanja u kojima je potrebna regeneracija kože.

Primjenjuje se isto tako i kod raznih kožnih oboljenja kao što su dermatoze, akne i ekcemi. Nevenova mast za vene se upotrebljava podjednako kod proširenih vena i hemoroida, ali i rana na potkoljenicama, čireva na koži. Obnavlja i sluzokožu, pa se koristi i kod čira na dvanaestopalačnom crijevu i želudcu, kod ranica u ustima i za vaginalno ispiranje.

Cvjetovi kod nevena su žute boje zato što u sebi sadrže karotenoide, koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A. Ovaj vitamin je antiokidans koji sprječava oštećenje ćelija i često se primjenjuje kod očuvanja vida i poboljšanja funkcije oka.

Upotreba čaja od nevena

Neven smanjuje grčeve u stomaku, koristi se kod menstrualnih bolova i tegoba nastalih od žuči. Koristi se i u čajnim mješavinama kod malignih oboljenja. Upotrebljava se kod astme. Hladan čaj od nevena se koristi za ispiranje očiju, kod upalnih stanja oka, za ispiranje ranica u ustima, afti. Nevenova mast se koristi i kod gljivičnih oboljenja ili kao čaj za ispiranje sluzokože i kože koje su zahvaćene gljivicama.
Nevenov čaj se primjenjuje i kod oboljenja jetre i zarazne žutice. Djeluje i kao blag sedativ, i primjenjuje se kod napetosti, nervoze i nesanice.U trudnoći, pomaže da se ne stvore strije na butinama i stomaku, tada je mazanje sa nevenovom mašću veoma djelotvorno.

Kako se upotrebljava nevenova mast za lice

Neven je veoma ljekovita biljka, može da se pronađe u raznim oblicima, kao čaj, ulje i ima široku primjenu u prirodnoj kozmetici. Nevenova mast se najčešće upotrebljava za kožne bolesti kao što su ekcemi, psorijaza, akne, seboreja, infekcije kože izazvane bakterijama, raznim virusima ili gljivicama. Vrlo često se koristi u kozmetici jer smanjuje proširene pore, uklanja mitisere, fleke na koži i smanjuje pojavu gnojnih akni i vidljivost ožiljaka.
Nevenova mast za liječenje hemeroida
Obično se u trudnoći znaju javiti i hemoroidi, te se na prve znake peckanja i svraba anusa, može preventivno koristiti domaća nevenova mast za hemoroide.

NEVENOVA MAST: Evo kako se priprema i koje sve tegobe rješava…

1. Kako se pravi krema od nevena i maslinovog ulja
Sastojci:
– 2 šolje latica nevena (ne cijelih cvjetova),
– 1 šolja maslinovog ili ulja od konoplja,
– 1/4 šolje grudvica pčelinjeg voska,
– 10 kapi eteričnog ulja lavande.
Priprema:
Uspite latice od nevena u lonac koji je od nehrđajućeg čelika, pa ih pospite uljem. Potom ga stavite na blagu vatru i miješajte sadržaj kako bi se sve sjedinilo. Obratite pažnju na mjehuriće u ulju da bi ste bili sigurni da je temperatura odgovarajuća jer ne smije da bude viša od one na kojoj se mali balončići počinju javljati.
Nastavite da miješate sadržaj u loncu naredna dva sata, održavajući ulje relativno toplim.
U međuvremenu možete da počnete da otapate vosak, ali pazite da ne preterate sa temperaturom jer je potrebno da vosak i ulje budu približno iste temperature kada dođe vrijeme da ih pomiješate. Kada prođe dva sata, latice procijedite iz ulja, i iscijedite što više možete ulja u jednu činiju. Potom lagano sipajte ulje u posudu sa voskom, miješajući kako bi se što više sjedinili. U ovu smjesu dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande.
Ovo ulje ima dvostruku ulogu služi kao konzervans i ima ljekovito umirujuće djelovanje.
Prespite toplo ulje u manje posude ili tegle i ostavite da se lagano hladi. Tegle u koju sipate nevenovu mast trebaju biti od obojenog stakla, a još bolje je uzeti odgovarajuće plastične kutije od kozmetičnkih proizvoda. Dobro zatvorite i čuvajte vašu kremu od nevena na hladnom mjestu.

2. Domaća nevenova mast – jednostavan recept

Sastojci:
– 50 svježih cvjetova nevena,
– 4 kašike svinjske masti.

Priprema:

Iskidati latice nevena i uz lagano mešanje propržiti na vrućoj masti dok ne uvenu. Ostavite da odstoji jedan dan pa ponovo malo zagrijte i kroz gazu procijedite u male staklene teglice. Kada se nevenova mast ohladi staklene teglice zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu. Melem nanosite na bolno i upaljeno mjesto.

3. Još jedan recept za nevenovu mast

Sastojci:
– 300 ml kipuće vode,
– 15 gr osušenih latica nevena,
– 60 ml emulgatora,
– 15 ml glicerina,
– 4 kapi tinkture benzoja,
– 5 kapi ulja od nevena.
Priprema:
Prvo što trebate da uradite, je da napravite jak oparak, i to tako što ćete preliti prokuhalu vodu preko latica nevena.
Prekrijte posudu i ostavite neko vrijeme da se ohladi. Potom stavite emulgator i glicerin u činiju nad posudom sa vodom koja lagano kuha – na paru i miješajte dok se sve ne istopi oko 10 minuta. Pomjerite sve sa vatre i dodajte 150 mililitara oparka od nevena zajedno sa tinkturom benzoja i uljem od nevena. Miješajte dobro sve dok se fino ne ohladi, prespite ljekovitu nevenovu mast u manje teglice i dobro ih zatvorite. Ovo je odlična blaga krema i odgovaraće svim tipovima kože.

Melem od nevena za hemoroide i vene

Ljekovita nevenova mast je efikasno sredstvo protiv proširenih vena. Ovaj melem je koristan kod upaljenih vena koje imaju ili nemaju rane. Da bi pripremili kremu od nevena potrebno je 4 šake sitno usitnjenog nevena , tačnije cvjetova, listova i stabljika i 500 gr kvalitetne masti koju ćete zagrijati na najjačem i dodati isjeckan neven.

Smjesu dobro izmješajte i sklonite sa vatre kada prokuha. Posudu poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smjesu blago zagrijte da je možete procijediti. Mast od nevena za proširene vene čuvajte u odgovarajućoj posudi.
Možete da je koristite svakodnevno tako što ćete je utrljati na oboljela mjesta, više puta dnevno. Najbolji efekat ćete postići ako se kombinuje nevenova krema i divlji kesten, na taj način što ćete oboljela mjesta prvo namaže nevenova mast, a poslije nekoliko minuta kada upije melemom od divljeg kestena. Na ovaj način ćete postići intezivnije liječenje, koje se pokazalo izvanredno u praksi..

Da li smije da se koristi nevenova mast u trudnoći?

Nevenova mast je potpuno prirodna i preporučuje se za suhu i oshetljivu kožu. Kontraindikacija nema, ali česte su alergije kod osoba koje su alergične na ambroziju. Kod trudnica treba da se bude na oprezu pri oralnom uzimanju – čaja i drugih pripravaka, dok se domaća mast od nevena uglavnom smije upotrebljavati.
Ipak, ne činite ovo na svoju ruku, savjetujemo vam da se dodatno informišete sa vašim ljekarom. Ne koristiti u kombinaciji sa barbituratima. Nevenove kreme omogućavaju koži da normalno diše i ne zatvaraju pore. Mogu da se primjene i kod djece. Kremu možete da nanosite više puta u toku dana. Mast od nevena je odlična protiv opekotina koje su nastale od sunca.

VAŽNA NAPOMENA:

Kada pravite melem od nevena morate da pripazite da ga ne pregrijete. Ulje i latice od cvijeta moraju polako da se zagriju na blagoj vatri kako bi izbjegli njihovo kuhanje.

novi.ba