Đoković izgubio od Sinera i više ništa nije sigurno! Novaku ugrožen prolaz u polufinale Završnog mastersa

Zanimljivosti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da pobedi domaćeg tenisera Janika Sinera, koji je posle neverovatne borbe ipak uspeo da sruši Srbina i dođe do velikog trijumfa protiv najboljeg tenisera svih vremena. Đoković je uspeo da pobedi Runea i overi prvo mesto na kraju godine, ali mu nije sigurno polufinale Završnog mastersa u Torinu, posle poraza od Italijana. Sada Novak mora da pobedi Hurkača u poslednjem kolu da bi prošao dalje, a ako izgubi, mora da se nada da Rune ne pobedi Sinera.

Janik Siner uspeo je da savlada Novaka Đokovića.

Slavio je rezultatom 2:1, po setovima 7:5, 6:7 (2), 7:6 (2).

Pokazao je ovog puta da može protiv najvećih i Đoković je pao protiv četvrtog tenisera sveta posle surove borbe.

U prvom setu je bilo veoma napeto. Novak je bio siguran na servisu, ali je Siner takođe bio neverovatan. U šestom gemu je Italijan spasao brejk loptu, da bi u sedmom gemu i Nole morao da spašava brejk loptu.

Kao i svaki turnir u dvorani i svaka borba sa ovako vrhunskim teniserima, moralo je da ode u neizvesnu završnicu. Novak je imao 40:0 pri rezultatu 5:5, ali je onda usledio potop. Grešio je i izgubio je pet poena zaredom, a na 40:40 je napravio duplu servis grešku i publika je poludela. Đoković je aplaudirao zbog sramotne publike i na kraju je doživeo brejk posle neverovatne igre Sinera.

Italijan je rutinski odservirao za set i došao do vođstva.

U drugom setu nije bilo nijedne jedine brejk lopte, pa se otišlo u taj-brejk posle gladijatorske borbe za svaki gem u ovom neverovatnom setu.

A tamo – taj-brejković! Gubio je Novak 3:2 sa mini-brejkom i onda je neverovatnim riternima stigao do 4:3. Vratio je mini-brejk, poveo sa mini-brejkom i iskoristio drugu set loptu na svoj servis posle 69 minuta neverovatne borbe kroz gemove i taj-brejk, protiv publike i sjajnog četvrtog tenisera sveta.

U trećem setu je Siner napravio brejk u šestom gemu i poveo 3:1 na krilima publike i veoma lošeg gema Novaka, ali je najbolji teniser svih vremena upalio mašinu i vratio brejk odmah u narednom gemu, da bi pri rezultatu 5:5 ispustio veliku šansu na 15:30 i set je otišao u taj-brejk.

Ušlo se u taj-brejk, gde je Novak katastrofalno odigrao prva tri poena i Siner dolazi do 3:0, a hala je eksplodirala i skandirala je ime domaćeg igrača u transu, kao da je Italija osvojila Svetsko prvenstvo u fudbalu golom na Olimpiku u 90. minutu.

Potvrdio je Siner mini-brejk za 4:0 i rutinski priveo meč kraju…

Težak poraz za Novaka, koji ipak najbolje zna kako se igraju odlučujući taj-brejkovi. Izmoren prethodnim duelom i ovom borbom, ipak nije mogao da izvuče odlučujući taj-brejk.

Novak Đoković – Janik Siner 1:2 (5:7, 7:6, 6:7)
6:7 – Kraj meča, Janik Siner je pobedio nakon taj-brejka!

6:6 – TO JE TO, PONOVO ĆE ODLUČIVATI TAJ-BREJK, OVOGA PUTA O POBEDNIKU MEČA!

5:6 – Uspeo je da “preživi” Siner ovaj gem, servira Đoković za opstanak u meču! Imao je Novak 30:15, šansu da dođe i do potencijalne brek lopte, ali je Italijan uspeo da ostane dosledan i ponovo odbrani svoj servis.

5:5 – Sve po starom, da vidimo hoće li Siner sada ostati dosledan pod pritiskom! Presigurno je delovao Novak u ovom gemu, dozvolio je Italijanu svega jedan poen.

4:5 – Uspeo je da se oporavi Siner od šoka nakon brejka Đokovića, te je sada ponovo u psihološkoj prednosti odbranom svog servisa! Sada je red da se pritisak preseli na Novaka, koji će servirati za opstanak u ovom meču.

4:4 – Novak, ipak, nema problem da potvrdi brejk! Rutinski brani svoj servis Đoković i meč definitivno vraća u potpuni egal. Sada nema sumnje – do kraja ćemo gledati dramu u Torinu!

3:4 – DAAA, TO JE NOVAK ĐOKOVIĆ! Nije Janik Siner naučio lekciju Holgera Runea – nema brejka dok se ne potvrdi! Ponovo imamo meč, ponovo se Srbin nije predao!

2:4 – NE, NE, NE, PA DA LI JE MOGUĆE? Brejk za Sinera, i to u kakvom trenutku! Gotovo ni iz čega dobili smo fenomenalno izdanje Italijana u ovom gemu, koji je iskoristio nekoliko loših vezanih poteza Đokovića, koji je kapitulirao i sada će morati da juri brejk do finiša trećeg seta.

2:3 – Ovaj gem je pomalo uspeo da probudi uspavanu atmosferu u Torinu, ali se tradicija sigurnih servisa još uvek ne prekida! Imao je Novak određenu reakciju sredinom gema, smanjivši prednost Sinera na 15:30, ali je Italijan sa dva vezana poena uspeo da ponovo prebaci pritisak na leđa Đokovića.

2:2 – Gotovo pa identičan meč gledamo tokom većeg dela istog – gotovo pa dosadno sigurni servis gemovi na obe strane, a sada je još jedan takav režirao Đoković. Utišala se atmosfera u Torinu, kako se približava ponoć tako je i atmosfera sve mirnija.

1:2 – Tri brza gema na početku trećeg seta, ponovo ga dobija Siner! Izuzetno deluju obojica tenisera na svoj servis u kompletnom meču, a sada će ponovo na isti ići Novak Đoković.

1:1 – Jezivo sigurno deluje Đoković u ovim trenucima! Bez izgubljenog poena brani svoj servis prvi reket sveta, koji se u nekim trenucima svesno trudi da iziritira publiku u Torinu, koja je u velikoj većini na strani domaćeg tenisera.

0:1 – Kako je ljut Novak u ovim trenucima! Ponovo se nije oglasio signal na mreži za nec, a upravo iz te situacije je Janik Siner uspeo da odbrani svoj servis i povede sa 1:0 u trećem setu. Ušao je u raspravu Đoković sa sudijom, ali odluka nikako nije mogla da se promeni.

Drugi set
7:6 – NE ZOVU GA DŽABE KRALJEM TAJ-BREJKOVA! Novak Đoković rezultatom 7:5 dobija dodatni gem i vodi ovaj meč u drugi set!

6:6 – To bi bilo to, Siner je još jednom odbranio svoj servis i definitivno ćemo gledati taj-brejk u drugom setu!

6:5 – BRAVO, NOVAČE! Uspeo je da odbrani svaki svoj servis gem Đoković u drugom setu, te će sada Janik Siner servirati za taj-brejk!

5:5 – U istoj meri kao što je bio slučaj u prethodnom gemu sa Đokovćem tako je Siner sada uspeo da rutinski dođe do gema na svoj servis. Nijedan poen nije dozvolio Italijan srpskom teniseru, te je sada ponovo egal.

5:4 – Potpuno opušteno deluje Đoković u ovim trenucima u Torinu. Nije dozvolio Novak Sineru nijedan poen u ovom gemu, te “sa nulom” prebacuje pritisak na stranu Italijana, koji će servirati za opstanak u setu.

4:4 – Identične situacije gledamo iz gema u gem, od strane obojice tenisera, u zavisnosti od toga ko u kom trenutku staje na servis. Sve u svemu, šanse za brejk deluju minimalno u ovim trenucima, a sve smo bliži potencijalno novom taj-brejku. Videli smo situaciju u kojoj se i Novak našao u konfliktu sa sudijom, koji je prevideo nec na servisu Italijana.

4:3 – Još jednom rutinski Novak, deluje kao da smo miljama daleko od potencijalne prilike za brejk u drugom setu. Ne dozvoljava Đoković Sineru ni da razmišlja o potencijalnom oduzimanju servisa srpskom teniseru, koji se ponovo nalazi u prednosti u drugom setu.

3:3 – Samopouzdanje ogromno ima Janik Siner u ovim trenucima, Italijan je svestan da su ovo momenti kada bi mogao da potencijalno prelomi ovaj meč. Još jednom je sigurno delovao domaći teniser na svoj servis, te ponovo imamo potpuni egal u drugom setu. Imao je Đoković svoje šanse, došao je do 40:40, ali je Siner sa dva vezana poena zaključio ovaj gem.

3:2 – Ponovo brani Novak svoj servis i prenosi pritisak na stranu Sinera! Mogao je Đoković znatno ranije da reši ovaj gem, ali je Italijan ponovo pokušao da se vrati i dođe do potencijalnog brejka. Ipak, prednost srpskog tenisera bila je prevelika za njega.

2:2 – Još jednom je Đoković imao svoje šanse da dođe do brejka. Imao je srpski teniser 0:30 na svom kontu, ali je od tog trenutka Siner povezao tri poena, nakon čega se Novak vratio, da bi na razliku Italijan ipak odbranio svoj servis i izjednačio u gemovima.

2:1 – Sjajan servis Novaka, ponovo vodi Đoković! Povratio je samopouzdanje prvi reket sveta, nakon čega je zatražio kratku pauzu. Samo je jedan poen osvojio Siner u ovom gemu, što je izuzetno bitno za Srbina u ovim trenucima meča, kada je sigurnost na servisu možda i najbitnija stvar.

1:1 – ​​​​​​​Ponovo je možda Đoković mogao da dođe do brejk lopte, ali je ponovo Novaku nedostajao taj završni udarac kako bi slomio Sinera i došao do brejka. Italijan je ponovo uspeo da “preživi” i izjednači u ovom setu.

1:0 – Uspeva Novak da se stabilizuje i odbrani servis na početku drugog seta! Nije dozvolio Đoković Sineru da se ponada da bi mogao da gleda reprizu situacije iz prvog seta, te srpski teniser dolazi do prednosti.

Prvi set
5:7 – KRAJ, GUBI ĐOKOVIĆ PRVI SET U TORINU! Maksimalan je bio Janik Siner na svom servisu, te je na taj način poveo sa 1:0 u duelu sa prvim reketom sveta!

5:6 – PA DA LI JE OVO MOGUĆE? Podlegao je Novak pod pritiskom publike u Torinu u finišu ovog seta, pošto je sa 40:0 Siner uspeo da napravi brejk i povede u ovom setu. Aplaudirao je prvi reket sveta u jednom trenutku ironično navijačima Sinera u Torinu, a to ga je evidentno dodatno omelo. Serviraće Italijan za vođstvo u setovima.

5:5 – Dve jeftine greške koštale su Novaka potencijalne šanse da dođe do brejk lopte u izuzetno bitnom momentu seta! Sve je to i te kako znao da iskoristi Siner, koji je sa tri vezana poena uspeo da ponovo meč vrati u egal.

5:4 – Rutinski, rutinski, rutinski… Bez dozvoljenog poena Sineru uspeva Đoković da dođe do novog gema. Ponovo pritisak ide na stranu domaćeg tenisera.

4:4 – Nešto mirnija situacija u ovom gemu, u kome Siner uspeva da odbrani servis – još uvek nemamo brejkova! Nakon dve prilike da protivnici jedan drugom oduzme servis usledilo je zatišje… Sve ide ka novom taj-brejku.

4:3 – Sada je Novak uspeo da “preživi” gem! U gotovo identičnoj situaciji našao se Siner kao što je to bio slučaj sa Đokovićem u prošlom gemu, imao je brejk loptu i šansu da dođe do vođstva u ovom setu, ali je prvi reket sveta ostao pribran i odbranio svoj servis još jednom.

3:3 – ŠTETA, ŠTETA, ŠTETA! Imao je Novak brejk loptu i priliku da oduzme servis protivniku po prvi put na ovom meču, ali je Siner na krilima domaće publike uspeo da sa nekoliko dobrih servisa preokrene dešavanja na terenu i “preživi” ovaj gem.

3:2 – Rutinski Đoković brani svoj servis na startu meča u Torinu, po treći put. Svega jedan poen osvojio je Siner na servis srpskog tenisera od starta meča.

2:2 – Novak je bio taj koji je prvi “udario” na protivnički servis! Uspeo je Đoković da bude u gemu, potencijalno dođe do situacije za brejk loptu, ali je Siner na kraju uspeo da privede gem kraju i sačuva svoj servis.

2:1 – Surov početak meča na obe strane! Treći vezani gem koji igrači na servisu dobijaju “sa nulom”. Izuzetno sigurno deluje Novak Đoković na svom servisu na startu ovog duela, što mu ponovo donosi prednost.

1:1 – Praktično na identičan način Siner dolazi do izjednačenja. Italijan je nešto sporije počeo meč na servis protivnika, ali je svoj uspeo da odbrani na sličan način kao što je to uradio Novak. Još uvek nismo videli nijedan brejk poen.

1:0 – Više nego rutinski Novak dolazi do prvog servis gema na ovom meču. Nije dozvolio Đoković nijedan poen protivniku, te je gotovo sve uspevao da reši direktno servisom, što ga je dovelo do toga da bez mnogo znoja odbrani svoj servis.

SPORTAL.BLIC.RS