Kada trebamo kuhati sa otklopljenim, a kada sa poklopljenim poklopcem?

Hrana i pice

Ponekad se čini kao da nam hrpa poklopaca samo zauzima prostor u kuhinjskom ormariću pa se lako zapitati trebaju li nam uopće, osim kad želimo da nam voda u loncu brže zakuha.

Dodatnu dozu zabune unose recepti koji uopće ne spominju treba li i u kojem trenutku jelo treba kuhati poklopljeno pa se može steći dojam kako je to zapravo sasvim svejedno i da je svrha poklopca samo u tome da zaštiti kuhinju od prljanja.

No uopće nije tako. Želite li bolje, brže i ukusnije pripremati jela, naučite kad je lonac ili teću bolje poklopiti, a kad ih je bolje ostaviti otklopljene.

Osnovno je pravilo da lonac uvijek treba pokriti kad želite zadržati toplinu, a to bi ponajprije bilo u slučaju kad želite da sadržaj što prije zakuha ili da se što prije zagrije.

U slučaju da vam je cilj zadržati vlagu – na primjer kada su supa, gulaš ili umak već dostigli pravu gustoću, ali bi sastojcima ipak dobro došlo još malo kuhanja jer nisu odgovarajuće mekoće – ostavite poklopac kako biste što više tečnosti sačuvali od isparavanja.

Kad pirjate neki tvrđi komad mesa, stavite poklopac jer su mu za omekšavanje potrebni vlažnost i toplina i to kroz duže vremensko razdoblje koje je potrebno da se razgrade kolagen i vezivna tkiva.

Ako vam je cilj zgušnjavanje – primjerice supe, variva ili umaka – kuhajte u posudi koja je nepokrivena ili napola pokrivena.

Kad pržite, poklopac držite podalje jer u protivnom nećete postići hrskavu koricu, čiji je najveći neprijatelj vlaga: ako para koja se stvara prilikom zagrijavanja hrane zbog poklopca pada nazad u posudu za kuhanje, spriječit će ili usporiti stvaranje zapečenog, karameliziranog sloja, a pritom će uzrokovati prskanje, piše Slobodna Dalmacija.

radiosarajevo.ba