Mogli smo da idemo u grad ali mi smo izabrali da ostanemo u selu”: Upoznajte gazdinstvo porodice Sićović

Zanimljivosti

Mogli smo da idemo u grad ali mi smo izabrali da ostanemo u selu i nastavimo sa porodičnim poslom a to bi isto savetovao mojoj ćerkici koja sada ima dve i po godine. Danas u selu žive mladi i obrazovani ljudi, koji stečenim znanjem unapređuju poljoprivrednu industriju i život na selu nije ni sličan kao što je bio nekada”.

Vladimir Sićović u selu Močioci, kod Ivanjice, sa ocem majkom i suprugom bavi se stočarstvom, voćarstvom i poljoprivredom. Lepotu seoskog života shvatio je još u detinjstvu, pa čari velikih gradova nisu uspele da promene tu sliku.

Na imanju koje se prostire na 12 hektara porodica Sićović uzgaja svinje, ovce, krave i bavi se proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda a naročito su poznati pa čak i u gradovima po izuzetnom domaćem siru.

Ni simbol ovog kraja nije izostao na porodičnom imanju Sićovića pa se malina uzgaja na nekoliko hektara, a slatko i sok od ovog bobičastog voća služe se u kući tokom cele godine.

Iako od povrća imaju sve kulture za sopstvene potrebe, za projadaju uzgajaju jedino krompir za koji zakupljuju oko 12 hektara zemljišta.

Da ima da se radi stalno na selu priznaje Vladimir, ali kako kaže nikom od ukućana ne pada teško. Sve poslove završava njihovih šest ruku, a u sezoni branja malina i kupljenja krompira, uključe i nadničare kako bi se posao brže završio.

Planovi porodice Sićović u budućnosti je da pređu kompletno na organsku i prerađivačku industriju. Iako će za to kako kažu biti potrebno vreme, jer nije ni lako a ni jeftino, rešeni su u svojoj zamisli a taj cilj već polako sprovode.

Vladimir je takođe među kandidatima u izboru za “Najdomaćina 2023”.

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja,

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priliku da ih upoznate kroz njihovu “ličnu kartu”

Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu Vladimira Sićovića

Mesto: Močioci, kod Ivanjice

Naziv farme: “Gazdinstvo Sićović”

Delatnost: Na 12 hektara zemlje porodica Sićović uzgaja svinje, ovce, krave i bavi se proizvodnjom mleka i mlečnih proizvoda. Od voća za široku potrošnju uzgajaju maline na 4 hektara zemlje.

Dalja prerada: Proizvodnja mlečnih proizvoda

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije, a Blic će kao medijski partner okupiti najrelevantije stručnjake i zvaničnike agro sektora i spojiti ih sa najboljih srpskim poljoprivrednicima.

blic.rs