7 SIMPTOMA DEPRESIJE O KOJIMA SE NE PRIČA DOVOLJNO: Ako se osećate OVAKO HITNO SE OBRATITE STRUČNJAKU

Zanimljivosti

7 SIMPTOMA DEPRESIJE O KOJIMA SE NE PRIČA DOVOLJNO: Ako se osećate OVAKO HITNO SE OBRATITE STRUČNJAKU

Depresija je ozbiljna mentalna bolest koja je vrlo mučna za osobe koje pate od nje. Ovo su 7 simptoma depresije o kojima se ne priča dovoljno.

Njene posledice oseća sam pojedinac koji je oboleo, ali i njegovo blisko okruženje. Kao i kod drugih bolesti, i u slučaju depresije je važno na vreme primetiti simptome i što pre se javiti stručnoj osobi, ako za tim ima potrebe.

Depresivni ljudi najčešće se osećaju prazno i bezvoljno. Njih muče crne misli i ponekad pomišljaju da sami sebi skrate muke.

Ovo su neki od najčešće pominjanih simptoma depresije. Postoje, međutim, i oni o kojima se manje priča, ali koji su jednako indikativni da oboleloj osobi treba profesionalna pomoć i podrška okoline.

U nastavku pročitajte 7 takvih simptoma depresije:

Potpuna mentalna iscrpljenost Usled neprestanog suočavanja sa negativnim mislima, koja može dovesti do pada koncentracije, zaboravljanja, hroničnog umora, povlačenja iz društva, kašnjenja u obavljanju obaveza, nesanice i oslabljenog imuniteta.

Otuđenost od svega oko vas Čini vam se kao da se stvari dešavaju nekom drugom, a ne vama. Ništa vam nije stvarno i imate osećaj da niste glavni učesnik svog života.

Mentalno i fizičko naprezanje za najjednostavnije stvari Teško vam je da ustanete iz kreveta, sredite se u kupatilu i doručkujete, a da ne pričamo o ostalim aktivnostima koje vas čekaju u toku dana.

Ponekad biste najradije ostali u svojoj sobi ceo dan i uopšte ne biste izlazili napolje.

Osećaj sramote Iako znate da niste krivi za svoju depresiju, ipak se na momente osećate kao gubitnik koji jednostavno nije bio u stanju da se suoči sa svojim problemima, pa je navodno izabrao „lakši put“. Naročito vas je sramota u društvu drugih ljudi.

Osećaj krivice Možda ste obećali da ćete uraditi nešto za neku dragu osobu, a sada praktično niste u stanju ni da se starate o sebi. To izaziva osećaj krivice, koji samo raste kako vreme prolazi.

Stres zbog pretvaranja da je sve u redu Osobe koje nisu depresivne nisu svesne koliko je teško ljudima sa ovim mentalnim oboljenjem da se pojave u javnosti i ponašaju kao da nemaju nijedan problem na ovom svetu, iako osećaju veliku nelagodu u gotovo svakom trenutku.

Nemogućnost planiranja Kada sumnjate u svoju sposobnost da uradite najjednostavnije stvari, onda je pravljenje i najkratkoročnijih planova za vas, nažalost, nemoguća misija. (Espreso / Krstarica)