Jeste li zaboravili na ovaj starinski doručak koji se jede sa dobro poznatom voćkom?

Zanimljivosti

Doručak mnogi, nažalost, još uvijek preskaču, no drugima je taj obrok uvijek vruća tema. Zašto?

Zato što svima nedostaje ideja, barem onih dobrih.

Doslovno. Riječ je, naime, o receptu za prženice, svima dobro poznat doručak iz djetinjstva, kojem se obično dodaje i banana.

Da ne komplikujemo, sve što trebate napraviti za pripremiti ovu čudesnu verziju prženica je izblendati pola banane uz jedno jaje.

Hoćete li tom miksu dodati i malo cimeta ili arome vanilije, na vama je, no ono što neizostavno slijedi je da ćete u spomenutu smjesu umočiti dvije kriške hljeba pa ćete ih zatim ispržiti – najbolje na otopljenom maslacu.

Vaš supertrendi (ali i super ukusni) doručak je gotov čim hljeb dobije lijepu boju, a za još bolji uspjeh ovog recepta savjetuje se u smjesu dodati i malo meda ili šećera (osobito ako banana nije pretjerano zrela) te prženice “s nevidljivom bananom”, kako ih nazivaju, poslužiti uz narezano svježe voće, grčki jogurt ili granolu.

Ako iz nekog razloga ne smijete ili odbijate jesti jaja, evo vam još jedan savjet; mjesto jaja stavite punu kapšiku do kašiku i pol maslaca od kikirikija. Ostatak recepta je isti, prenosi Slobodna Dalmacija.

radiosarajevo.ba