Američki pilot pokušao namjerno da sruši avion sa 80 putnika

Svijet

Jedan američki pilot je optužen sa 83 tačke optužnice za pokušaj ubistva, ugrožavanje javnog saobraćaja i ugrožavanje bezbjednosti letjelice pošto je navodno pokušao da obori putnički avion tokom leta u subotu uvečer u SAD-u.

Osumnjičeni pilot Joseph David Emerson (44) je na letu Alaska Airlinesa bio van dužnosti i sjedio je u kokpitu iza pilota i kopilota, saopštila je aviokompanija.

Avion je letio od Evereta u državi Vašington do San Franciska u Kaliforniji, a u njemu se nalazilo 80 putnika. Let je preusmjeren za Portland u Oregonu, a osumnjičeni pilot je spriječen u namjeri da obori avion bez ikakvih incidenata, rekli su zvaničnici.

Alaska Airlines je u saopštenju naveo da je pilot van dužnosti sjedio na pomoćnom sjedištu u pilotskoj kabini, kada je bezuspješno pokušao da onesposobi motore. Članovi posade su odmah prijavili incident kontroli leta.

Na snimku komunikacije s kontrolom leta čuje se jedan pilot koji kaže: „Imamo lika koji je u kokpitu pokušao da ugasi motore, a sada ne zvuči kao da tamo pozadi pravi neke probleme. Mislim da je obuzdan“, dodao je pilot i zatražio prisustvo policije čim avion sleti na aerodrom u Portlandu.

Incident istražuju policija Portlanda i FBI, saopštila je aviokompanija.

FBI je potvrdio da je pokrenuta istraga i naveo da ne postoji kontinuiranja prijetnja po javni transport, povezana s ovim incidentom.

Federalna vazduhoplovna administracija je u ponedjeljak poslala obavještenje svim američkim aviokompanijama u kojem se navodi da incident nema nikakve veze sa trenutnim događajima u svijetu.

n1info.ba