Finalistica Miss Engleske natječe se bez šminke: “Želim pobjeći od toksične ljepote”

Zanimljivosti

Ona ima 20 godina i upisala se u povijest na natjecanju za Miss Engleske 2022.: bila je prva bez šminke. Namjera joj je bila inspirirati druge žene. “Želim pobjeći od toksične ljepote”, komentirala je. I zahvaljujući njezinom primjeru, ove će godine biti poprilično događanja; Nastavite čitati kako biste saznali o čemu se radi.

Izbori ljepote koji se održavaju u Engleskoj već su dulje vrijeme poznati po zlouporabi šminke i određenih vrsta estetske kirurgije. Organizatori su također kritizirani zbog promicanja nerealnih stereotipa o ženskoj ljepoti. No ovog puta Melisa se ohrabrila da prekine s ovim običajem i na natjecanju se pojavila potpuno čistog lica. I rezultat je bio odličan: stigla je do finala izbora za Miss Engleske 2022.

Melisa je tada, nakon što je saznala da je izborila mjesto u finalu, izjavila da se nikad ne osjeća ugodno sa šminkom i da je na kraju donijela odluku da se natječe samo svojom prirodnom ljepotom. Ideja je bila osporiti “toksični” narativ koji okružuje svijet šminke i koji prožima nepregledne slike žena na društvenim mrežama i medijima općenito: “Puno mi znači, jer osjećam da mnoge djevojke različitih godina šminkaju se samo zato što osjećaju pritisak da to čine.”

Ono što Melisin postupak čini još izvanrednijim je to što je to prvi put u 94-godišnjoj povijesti natjecanja da se natjecatelj natječe bez šminke.

A sada sjajna vijest: u Engleskoj će se ove godine održati prvo natjecanje ljepote “golog lica” na regionalnoj razini. Drugim riječima, zahvaljujući uspjehu i slavi koju je Melisa postigla prošle godine, organizatori događaja postavili su uvjet da natjecateljice hodaju pistom bez šminke, te da ne koriste montirane ili retuširane fotografije. Cilj natječaja bit će isti kao i Melisin: promicati povjerenje u vlastitu prirodnu ljepotu i realniju sliku žene.

cinjenice.ba