Par u braku 69 godina provodi posljednje trenutke držeći se za ruke u bolničkom krevetu

Zanimljivosti

Prava ljubav zapravo može izdržati cijeli život. Svi smo čuli takve priče. U posljednje vrijeme, pojavila se viralna slika starog para u bolničkom krevetu, koji se drži za ruke, i stvarno je dirnula. To je zato što iza te slike stoji nevjerojatna ljubavna priča, a mi smo je odlučili detaljno istražiti.

Bile su srednjoškolske ljubavi.

Ljubavna priča Virginia i Tommy bila je puno više od pukih vrhunaca; bilo je to srcedirljivo putovanje raštrkano diljem države Tennessee.

Tommy Stevens Jr., ili “Tommy” kako su ga svi zvali, došao je na svijet na snježni Božić 1931. godine, upravo u Kingsportu. U međuvremenu, oko 50 km niz cestu u Jefferson Cityju, u Martu je rođena Virginia McKarem. Tada nisu ni slutili da će im se putevi ikada ukrstiti.

Iako su rođeni kilometrima udaljeni, sudbina je imala drugačije planove. Virginijina obitelj se preselila u Kingsport i tada su frcale iskre. Njihova ljubavna priča započela je u srednjoj školi Dobyns-Bennett i ubrzo su jedno drugome postali ljubavnici iz djetinjstva. Kako je vrijeme prolazilo, njihova povezanost se samo produbljivala.

U dobru i zlu, ali uvijek zajedno

Nakon što su završili srednju školu, oboje su se uputili na Sveučilište Tennessee u Knoxvilleu, a 1954. su dobili posao i “vezali čvor”. Baš kao i mnogi drugi parovi njihove generacije, Tommy se pridružio Američkoj vojsci i zajedno su krenuli na putovanje koje ih je odvelo na razna mjesta na istoku Sjedinjenih Država. Ali bez obzira kamo ih je život odveo, Tennessee je uvijek bio njihov pravi dom.

Nakon vojnih avantura, skrasili su se u Memphisu, gdje su dočekali i odgojili svoje dvoje djece, Grega i Karen. Dok su živjeli u Memphisu, odlučili su se na poduzetnički korak i osnovali Distribution and Transportation Services, Inc. (DTS). Tijekom godina, DTS je izrastao u uspješnu obitelj prijevozničkih i logističkih tvrtki, koje su opsluživale jugoistočne Sjedinjene Države. Njihova ljubavna priča, slično kao i njihov posao, izgrađena je na čvrstim temeljima predanosti, napornog rada i veze koja je trajala cijeli život.

Bolest koja ih je još više zbližila.

Nakon nevjerojatnih pola stoljeća poslovanja s DTS-om, par je donio važnu odluku o odlasku u mirovinu. Spakirali su kofere i smjestili se u Franklin, nedaleko od Nashvillea, sve u ime aktivnog sudjelovanja u životima svojih unuka. Njihove kasnije godine bile su vrtlog školskih aktivnosti, navijanja na sportskim događajima, obiteljskih odmora na plaži i jednostavno njegovanja međusobnog društva. Život je bio prekrasna simfonija.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, Tommyjevo zdravlje se pogoršavalo. Dijagnosticirana mu je Alzheimerova bolest, a nekoć živahan muškarac postupno je počeo izmicati. Virginia, vjerna svojoj nepokolebljivoj predanosti, stala je na njegovu stranu kao i uvijek. Tommyjevo zdravlje dodatno se pogoršalo dok je bio na odjelu za njegu pamćenja, te je brzo prebačen u Vanderbilt, gdje mu je Odjel za palijativnu skrb Medicinskog centra postao posljednje utočište jer je medicinski tretman izgubio svoju učinkovitost.

Nažalost, čak se i Virginia našla u bolnici, jer je bila u šoku istog jutra kad je Tommy primljen. Dok je obitelj išla naprijed-nazad između posjeta Tommyju na Odjelu za palijativnu skrb i Virginiji na Odjelu intenzivne njege za traume, osoblje za brigu okupilo je par kako bi olakšalo stvari.

Prvo su dogovorili da Virginia bude u sobi odmah do Tommyjeve. Zatim su postavili krevet pokraj Tommyjevog kako bi Virginia mogla biti uz njega, pružajući mu utjehu i sigurnost. “To mi je puno pomoglo”, rekla je Virginia. “Samo mi je dalo mir da se ne moram brinuti za njega. Namjeravao je biti sa mnom do kraja života.”

Sve do zadnjeg trenutka

Jedan od članova bolničkog osoblja prisjeća se vremena koje je par proveo tamo, ističući koliko je to bilo dirljivo, čak i za njih. “To me podsjeća zašto radimo ovaj posao”, objašnjava. “Mi brinemo o ljudima, muževima, ženama, majkama, očevima, a ne pacijentima. Okupili smo ovu obitelj u jednom od njihovih najtežih razdoblja, uz malo truda s naše strane. To je uključivalo poziv, pregled dodatnog pacijenta tog dana i neke razgovore.”

“Otkad smo doveli gospođu Stevens, držala je muža za ruku s ljubavlju”, dodaje. “Rekla mi je da je mirna s onim što se događa i da želi biti tamo do kraja.”

Dirljiva obiteljska fotografija prikazuje Tommy i Virginia kako se drže za ruke u bolničkim krevetima. Ovo dvoje zaljubljenih golupčića dijelilo je gotovo 69 godina zajedničkog života. Svoje posljednje dane proveli su u bolnici, jedno uz drugo, držeći se jedno za drugo.

Nažalost, Tommy Stevens je preminuo 8. Septembra, samo dan prije njihove 69. godišnjice. Devet dana kasnije pridružila mu se i Virginia, također 91-godišnjakinja. Iako su posljednje zajedničke trenutke proveli u bolničkom krevetu, dani su im ipak bili ispunjeni osmijesima i prisutnošću obitelji.

Karen Kreager, kći para, ispričala je da su njihovi roditelji, kada su se vidjeli u bolnici, lica zasjala od radosti. Nastavlja: “Bio je budan kad je ušla. Oči su mu bile otvorene. Nije puno komunicirao. Ali znao je da je ona tu i da će biti uz njega. Cijelo vrijeme se nisu prestali držati za ruke.”

cinjenice.ba