Srbi i Bošnjaci zajedno grade hram: Niče u selu na Pešteri posle više od 300 godina

Region

U Gonju se neguju iskreni komšijski odnos

Na padinama Pešterske visoravni u Gonju, selu kod Sjenice, niče hram nakon više od trista godina. Hram se gradi blizu ostataka crkve iz 13. veka. Izgradnja je počela 2020. Hram posebnim čini to što ga zajedno grade Srbi i Bošnjaci koji žive u tom kraju.

U Gonju se, kažu, vekovima neguju iskreni komšijski odnosi. Ni slave, ni Bajrami, ni Božići ne slave jedni bez drugih, a tako je i kad se radi ili gradi.

Golub Čvorović iz Gonja kaže da su, da bi presekli slavski kolač, morali da idu u Sjenicu, udaljenu 15 kilometara, jer nisu imali gde drugde.

“Daleko nam je, ali kad su slave moramo da idemo”, dodaje Čvorpa sad ovde nam je blizu, zgodno”, dodaje Čvorović za RTS.

Rahim Šmrković iz istog sela kaže da u obeležavanju praznika svi učestvuju – koliko mogu.

“Za bilo šta, naročito bogomolje, za bilo koju – mi to dajemo, svi učestvujemo koliko ko može i tako je, što kažu stari, bilo odvajkada i trebalo bi da ostane tako”, kaže Šmrković.

Izgradnju crkve pomagali su mnogi, pa i predsednik države, ali potrebno je još.

“Očekujemo pomoć države jer se crkva u Gonju gradi posle 320 godina, pored temelja stare crkve. Na ovom mestu je bila crkva iz 1292. godine”, ističe predsednik Odbora za izgradnju crkve Goran Brajević.

Selo Gonje u kojem je 70-ak domaćinstava, ima školu, ambulantu i seosku prodavnicu. U novoj crkvi nedaleko od stare koju je podigao monah David, graditelj manastira Davidovica, meštani će prisustvovati liturgijama i molitvama, venčavati se i krstiti.

(Telegraf.rs)