Ovo Su Tri Najgore Vrste Doručka Koje Trebamo Izbjegavati…

Zdravlje

Ovo su tri najgore vrste doručka koje trebamo izbjegavati…

Doručak je bez sumnje najvažniji obrok u danu koji može značajno utjecati na naš mozak i cjelokupno zdravlje, ali dijetetičari upozoravaju kako postoje namirnice koje se nikako ne preporučuju jesti ujutro. Kako donosi Eat This, odabir pogrešnih namirnica za doručak mogu poremetiti našu koncentraciju i energiju tokom ostatka dana, ali to su samo neke od nuspojava.

Dijetetičari zato izdvajaju tri vrste doručka koje bismo trebali izbjegavati ili njihovu konzumaciju barem svesti na najmanju moguću mjeru.

Peciva i drugi pekarski proizvodi

Jedna od tih namirnica su slatka peciva. Pekarski proizvodi poput kroasana, krafni ili nekih drugih zaslađenih peciva mogu negativno utjecati na našu koncentraciju i smanjiti energiju, a također sadrže i velike količine šećera, što dovodi do neželjenog debljanja.

Gotove pahuljice

Sličan negativan učinak imaju i gotove pahuljice. Kako kažu registrirani dijetetičari, slatke žitarice za doručak često dovode do osjećaja gladi i tromosti zbog visokog udjela šećera i nedostatka esencijalnih hranjivih tvari. Ovim žitaricama obično nedostaje dovoljno vlakana i proteina, važnih za održivu energiju i sitost, što dovodi do grickanja i prejedanja tokom ostatka dana.

Jogurt s okusom

Treći doručak koji bismo trebali izbjegavati podrazumijeva jogurt s okusom. Iako je jogurt zdrava namirnica koja može utjecati i na lakši gubitak kilograma, jogurti s okusom većinom sadrže velike količine šećera i konzervansa, sastojaka koji nisu nimalo dobri ni zdravi. Osim što će nas učiniti bezvoljnima i umornima, slatki jogurt s okusom također dovodi i do neželjenog debljanja.

novi.ba