SVAKO JUTRO JE PILA MJEŠAVINU VODE I OVOG ZAČINA: Za mjesec dana je smršala 5 kg i regulisala holesterol!

Zdravlje

SVAKO JUTRO JE PILA MJEŠAVINU VODE I OVOG ZAČINA: Za mjesec dana je smršala 5 kg i regulisala holesterol!

Osobe koje dnevno pojedu kašiku mljevenog kima čak tri puta brže gube na težini u odnosu na ljude koji su na dijeti, ali ne konzumiraju ovaj začin, pokazalo je istraživanje, piše Stil.kurir.rs.

U eksperimentu je učestovalo 100 žena koje su svako jutro prije doručka pile čašu vode sa supenom kašikom mljevenog kima. Rezultati su pokazali da su unosile svaki dan u prosjeku oko 400 kalorija manje u odnosu na grupu koja nije konzumirala vodu i kim.

Nakon mjesec dana zabilježeno je da je eksperimentalna grupa značajno smršala, u prosjeku 5 kilograma, a udio masti im je smanjen za 14 posto. Osim toga, ovaj začin je pomogao i da nivo lošeg holesterola spuste za 10.

Naučnici ovaj efekat objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosferola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrži i materije koje ubrzavaju metabolizam.

Kim pomaže i u liječenju: bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežuje masnoće), tegoba s bubrezima i bešikom kao što su kamen, pijesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama, pri tegobama respiratornih puteva, kao što su sklonost infekcijama, prehlada, grip, hronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj.

Takođe je djelotvoran kod bolesti srca, a naročito aritmija. novi.ba