Tragedija u Italiji: Na migrantskom brodu pronađeno tijelo novorođenčeta

Svijet

Talijanska obalna straža pronašla je mrtvo novorođenče na brodu koji je prevozio migrante prema Lampedusi, izvijestila je u subotu talijanska novinska agencija ANSA, dodajući da su istodobno deseci građana toga otoka protestovali zbog nedavnoga novog vala migranata.

Ove je godine u Italiju stiglo gotovo 126 hiljada migranata, što je gotovo dvostruko više nego na isti datum 2022.

Lampedusa je nedavno podnijela najveći teret. Samo ove sedmice ondje se iskrcalo više hiljada migranata.

Za vrijeme operacije spašavanja blizu Lampeduse talijanska obalna straža pronašla je mrtvo novorođenče na jednome brodu.

Beba je rođena tokom putovanja i umrla je nedugo nakon rođenja.

Ranije tokom sedmice u operaciji spašavanja blizu Lampeduse utopio se petomjesečni dječak nakon prevrtanja broda s migrantima iz smjera sjeverne Afrike.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u petak je pozvala Europsku uniju da se pridruži “pomorskoj misiji” kako bi se migranti spriječili u plovidbi Sredozemljem iz smjera sjeverne Afrike.

Kazala je kako će poduzeti stroge mjere kao reakciju na porast broja migranata u ovoj sedmici.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prihvatila je poziv premijerke Meloni i u nedjelju će doputovati na Lampedusu, kazao je neimenovani dužnosnik EU-a.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u petak je objavilo kako je odlučeno da Njemačka nastavi s primanjem migranata i izbjeglica koji stižu u Italiju, samo dva dana nakon što je najavljena suspenzija dobrovoljnog sporazuma s Rimom o primanju novih migranata.

U subotu su deseci stanovnika Lampeduse protestovali protiveći se planu izgradnje novoga šatorskog kampa za migrante.

radiosarajevo.ba