Pokrenula se najveća santa leda na svijetu, kreće se brzinom od pet kilometara na dan

Svijet

Najveća santa leda na svijetu pokrenula se nakon decenije mirovanja na morskom dnu na Antarktiku.

Ogromna masa leda otkinula se od Filchner-Ronne ledenog grebena 1986. godine, gotovo odmah se rastavila i spustila na dno antarktičkog Weddellova mora, piše CNN.

Santa leda, nazvana A23a, debela je oko 400 metara i ima površinu od gotovo 4000 kvadratnih kilometara. Širi dio Londona, primjera radi, ima 1572 kvadratna kilometra.

Ali sada, gotovo tri decenije kasnije, ledeni brijeg vjerovatno se dovoljno smanjio da izgubi kontrolu nad morskim dnom kao dio prirodnog ciklusa rasta ledenog grebena i počeo se kretati, kazali su naučnici Ella Gilbert i Oliver Marsh iz British Antarctic Survey za CNN.

A23a je držao titulu “trenutno najvećeg ledenog brijega” nekoliko puta od 1980-ih, povremeno su ga nadmašivali veći, ali kraćeg životnog vijeka, uključujući A68 2017. i A76 2021., dodali su naučnici.

Santa leda, nošena oceanskim strujama, vjerovatno će krenuti prema istoku, a trenutnom brzinom putuje pet kilometara dnevno.

Gilbert i Marsh dodali su da, iako se ovaj ledeni brijeg vjerovatno odlomio kao dio prirodnog ciklusa rasta ledenog grebena, klimatske promjene pokreću promjene u ledu na Antarktiku i kontinent svake godine gubi ogromne količine leda.n1