Nikada nemojte pokušavati da lažete empate – Oni žive na frekvenciji istine

Zanimljivosti

Empati su zaista jedni od najdarovitijih pojedinaca na ovoj planeti. Njihova sposobnost da osjete i razumiju emocije drugih, te da čak doprinesu iscjeljivanju svojih najbližih, čini ih posebnim.

Ako ste ikada imali priliku da budete u društvu empatične osobe, tada znate da su gotovo neuhvatljivi kad je u pitanju skrivanje istine. Njihova sposobnost prodire duboko, omogućavajući im da vide i osjete ono što mnogi ne primjećuju. Vjerujte mi, nemojte pogrešno shvatiti, empati ponekad će možda prihvatiti vaše neistine kao istinite, ali to ne znači da nisu sposobni razabrati istinu iz vaših riječi.

Ponekad će vas možda puštati da izgradite svoje priče i zaigrano pratiti vaše iluzije, ali ne zato što ne mogu otkriti vašu pravu namjeru. Empati imaju izuzetno snažan nagon da vide dobro u ljudima i da doprinesu pozitivnosti ovom svijetu. Upravo zato, dopustit će da nečije laži prođu nekažnjeno ako smatraju da to može donijeti opštu korist.

Međutim, nećete se izvući odgovornih situacija, pogotovo ako je nešto od suštinskog značaja. S druge strane, ako se radi samo o bezazlenoj bijeloj laži ili nespretnom neslaganju, neće vas suočiti niti vam okrenuti leđa. Empati su vođeni željom da razumiju, opravdaju i pruže šansu da se dublje sagleda situacija.

Njihova uronjenost u suštinu istine omogućuje im da bolje razumiju situacije i postupaju ispravno. Empati imaju jedinstvenu sposobnost da pravilno tretiraju situacije. Oni neće dozvoliti da bilo ko bude povrijeđen ili zloupotrebljen. Upravo zato neće dozvoliti da vaša negativnost ostane prisutna u njihovim životima.

Empati su osobe iscjelitelji, te možda žele pomoći i vama, ali ne mogu svima pomoći na isti način. Ako vide da njihovi napori nisu doveli do pozitivnih promjena, tiho će se povući. Čak i ako su vas zatekli u deset laži, ako vide iskru želje za promjenom, pružit će vam ruku podrške, a to je zaista veličanstveno.

Kad dođe vrijeme da se vaše laži otkriju, empati neće oklijevati iznijeti istinu na vidjelo. Ali ako želite da ovakve osobe ostanu u vašem životu, morate pokazati volju za promjenom. Jer čak i ako ne reagiraju odmah, to ne znači da nisu svjesni vaših laži. Njihova sposobnost toleriranja neistine može biti veća nego što možete zamisliti.

svezazenu.net