Filozofija života: Jednog dana zahvalićeš Bogu što ti nije poslao ono što si tražila

Zanimljivosti

Nailazite na osjećaj da vam je duša sagorela. Nekako se čini da nikada prije u svom životu niste toliko žudjeli za nečim.

U stvari, želje su vam tako snažne da biste bili spremni poduzeti apsolutno sve što je potrebno. No, izgleda da univerzum ima svoje vlastite planove za vas. Vaše želje ostaju neispunjene, a vaše molitve ostaju bez odgovora. Gnjavite se zbog toga, ljutite se na Više biće, Boga, Tvorca – kako god ga nazivali.

Pitate se, da li je moguće da tražite previše, da li vaše želje stvarno prevazilaze granice razumne zamisli? S vremenom, počinju se nakupljati sumnje u vama. Kao da se opet vraćate u period djetinjstva, dok su svi oko vas, izuzev vas, dobivali svoje omiljene igračke. Osjećate se kao da zaostajete. Postali ste plan B. Čini se da ste stalno podvrgnuti nekakvom iskušenju, kao da je upravo Bog izabrao vas za te svoje provjere.

Razumijem ono ste prošli, taj osjećaj kvrge u grlu, bol u srcu i suze koje jednostavno ne možete prestati lijevati. Ali, vjerujte mi – ovo što sada osjećate je samo trenutno stanje, daleko od krajnjeg odredišta. Nikada nemojte zaboraviti, sve što se dešava ili ne dešava u vašem životu, nosi svoj dublji smisao. No, da biste taj smisao razumjeli, potrebno je da budete strpljivi.

Sjetite se ovoga – da li je Bog stvarno stavio nepodnošljiv teret na vaša ramena? S obzirom na to da ste i dalje ovdje, živi, pretpostavljamo da je odgovor negativan. Nikada Bog ne opterećuje ljude više nego što mogu izdržati. Sigurno, vaš život je bio ispunjen teškim fazama i iskušenjima. Loše stvari su se nad vama sručile jedna za drugom, ponekad čak i istovremeno.

Često ste bili na rubu gubitka nade, ali samo se sjetite gdje ste sada. Snažni ste, nevjerojatni i i dalje stojite čvrsto na svojim nogama. Preživjeli ste sve oluje koje su vas pogodile, i ne samo da ste preživjeli, već ste izašli iz njih snažniji nego ikada prije. Sada znate da prije nego što stvari postanu bolje, često postaju iznimno teške.

Svi ćemo na kraju pronaći sreću, ali prije toga život nas prvo treba ojačati. Nakon kiše, uvijek dođe sunce. Da nije bilo kiše, nikada ne bismo vidjeli prekrasnu dugu. Stoga, zahvalite na svakom haosu i neredu koji su se pojavili na vašem putu. To su lekcije koje vas pripremaju za ispunjenje vaše sudbine, oblikujući vas u osobu koja je predodređena da bude.

Primijetite, niste dobili ono što ste tražili, što ste željeli i molili. Ali što ako ta neostvarena želja konačno postane najbolja stvar koja vam se mogla dogoditi? Šta ako je to odbijanje od strane Boga vas zapravo zaštitilo od susreta s otrovnim i lošim osobama? Šta ako vam odbijanjem posla iz snova, Bog čuva od površnog i besmislenog života?

Šta ako su ljudi koji vas odbacuju zapravo instrumenti božanske volje, koji vas čuvaju od patnje koju oni mogu prouzrokovati? Šta ako vas Bog, primoravajući vas na čekanje, uči strpljenju i pokazuje vam da sve na ovom svijetu ima svoje vlastito vrijeme? Zapamtite ovo: Ja osobno volim vjerovati da ako nisam dobio ono što sam molio, Bog ima nešto ozbiljnije i bolje planirano za mene.

Ako nisam dobio ono što sam tražio, tada me čeka nešto više i bolje. Ovo se pokazalo kao istinska istina u mnogim situacijama. Ako prihvatite isti pristup, uskoro će vaš život biti ispunjen optimizmom i radosti. Stoga, nemojte upasti u očaj.

Kada Bog odluči poslati stvari prema vama, one će biti puno bolje od onoga što ste ikada sanjali, i tada će sve dobiti smisao. Vaša očekivanja će biti ispunjena. I jednog dana, shvatit ćete zašto su se neka vrata zatvorila, i reći ćete “hvala”.

svezazenu.net