“PONEKAD JE BOLJE DATI IH U STARAČKI DOM” – KAKO STARIJI RODITELJI UNIŠTAVAJU ŽIVOT SVOJE DJECE

Zanimljivosti

Tatjana je imala 40 godina kada je ostala sama i kada se zdravlje njene majke počelo urušavati.

Nije ništa bilo strašno, njena majka je još uvijek mogla da se kreće, da obavlja svakodnevne poslove poput odlaska po namirnice ili spremanja ručka za sebe. U tom periodu imala je 65 godina. Međutim, stvari nisu dugo ostale dobre. Majka je od Tatjane zatražila da joj Tatjana „vrati dug“ – tačno tim riječima.

I Tatjana se osjećala obaveznom da to i učini za svoju majku. Uzela je odsustvo sa posla i privremeno se preselila kod svoje majke. Obuzimao ju je veliki strah i briga za majku. . Takav život Tatjani nije bio nimalo lak. Mjesec je trajao kao godina.

Njenoj majci je bilo sve teže i teže, svaki dan se žalila na nešto novo. Nije mogla da ustaje, u nogama je imala bolove i imala je čestu glavobolju. Nakon nekog vremena Tatjanin muž joj je rekao da mu je ona potreba kod kuće. Tatjana je imala svoju porodicu koja ju je trebala.

Ali ona je stalno spominjala svoju majku i govorila da je stara i da joj treba pomoć. Čak i u tim teškim uslovima, Tatjanina majka mogla je da se okupa sama, da ode u nabavku namirnica u lokalnu prodavnicu i da sebi pripremi jednostavan ručak.

Ali Tatjana nije odustajala. Nakon dvije godine takvog života između majke i svoje porodice, dočekao ju je zahtjev za razvod braka koji je podnio njen suprug. Djeca su se odselila od kuće – rekli su joj da je sve bolje nego prazan stan.

Tatjana ni tad nije odustala od svoje majke i nastavila je da služi ženu koja je bila poprilično fizički i psihički sposobna da brine sama o sebi. Sada je prošlo već 10 godina. Tatjana je izgubila supruga, djecu, prijatelje, posao i lični život.

Ona vrijeme provodi samo pored svoje majke. Bilo joj je potrebno 10 godina služenja majci da bi shvatila da je počela da živi život svoje majke, a da je svoj život i svoju ličnost u potpunosti izgubila.

Scenario bi bio u potpunosti drugačiji da je Tatjana, još na početku svega, odlučila da majci pruži stručnu pomoć ili da je smjesti u starački dom. Tamo bi imala svu potrebnu njegu, ishranu i društvo.

Sačuvala bi svoju porodicu i brak. Ovako mnogo stariji roditelji uništavaju svoju djecu i njihov život, zato ako želite da živite svoj život, obratite se na vrijeme stručnoj pomoći.

Izvor: infopult