Hrvoje je vozio bicikl i dva psa 2300 kilometara kroz ledenu Norvešku, a sada o tome objavljuje knjigu: “Nije važan samo cilj, već i svaki detalj koji je do njega doveo”

Region

Hrvoje, Ena i Max. Neobična tročlana družina, koju čine jedan čovjek i dva psa, ove je zime napravila nevjerojatan pothvat i biciklom prošla 2100 kilometara dug put od Osla do Nordkappa na samom sjeveru Norveške. Nestvarno lijepi krajolici koji su ih cijelo vrijeme okruživali, brojni izazovi koje su donijeli hladnoća i led sjevera, krize, trenuci sreće… Sve to naći će se uskoro u knjizi Put sjevera, u kojoj će biti opisan svaki trenutak ove nevjerojatne avanture i prikazano oko 300 fantastičnih fotografija. O njegovoj najnovijoj knjizi razgovarali smo s Hrvojem Jurićem, fotografom, putopiscem i biciklističkim entuzijastom iz Slavonije.

BEZ VJERNIH ČETVERONOŽNIH PRIJATELJA ENE I MAXA HRVOJE VIŠE NIKAMO NE IDE
Hrvoje ima već tri knjige iza sebe, te nekoliko velikih projekata kojima se ponosi. Proputovao je svijet na biciklu, sudjelovao je u trasiranju Via Adriatica Bike staze, ucrtavao biciklističke rute u svim slavonskim županijama… Na njegovom životnom putu u jednom su mu se trenutku pridružili njegovi danas vjerni četveronožni pratitelji, Ena i Max. Od tada ne ide nikamo bez njih, pa se i u ovu avanturu, nazvanu “Giant World Tour: Norway”, uputio sa svojim najdražim društvom.

TEŽINA BICIKLA, PASA I CIJELE OPREME BILA JE VEĆA OD 100 KILOGRAMA
Putovali su na električnom biciklu s prikolicom, u kojoj su Max i Ena većinu vremena bili smješteni. To znači da je Hrvoje u svakom trenutku vukao opremu težu od stotinu kilograma, što njegov pothvat čini još impresivnijim. Trebalo im je oko 45 dana, a na najveći izazov naišli su na samom kraju, u Arktičkom krugu. Zadnjih 13 kilometara ceste bilo je zatvoreno zbog nevremena i na prvu se činilo da će morati odustati. “Kad priroda kaže ne, onda je ne. Do tada smo danima putovali fokusirano, pripremljeno i ne bih nikad riskirao našu sigurnost krivom odlukom na samom kraju,” kaže odlučno Hrvoje. No cesta je u zadnji čas ipak otvorena i avantura je završila na mjestu na kojem je Hrvoje i planirao.

U KNJIZI SU OPISANE I DETALJNE PRIPREME ZA AVANTURU U NORVEŠKOJ
Hrvoje nam kaže kako je na knjizi počeo raditi krajem prošle godine, prije polaska na put. Naime, putovanju su prethodile temeljite pripreme, koje također opisuje u knjizi. “Čitatelji će dobiti uvid u cijeli tijek putovanja, još od fizičkih priprema u Gorskom kotaru, prikupljanja opreme, sve do samog puta u Oslo i početka bicikliranja,” opisuje autor koncept knjige.

Radeći na ovoj knjizi Hrvoje se ponovo “vratio” gore, na sjever, i ponovo proživljavao sve što se događalo u tih 45 dana. Ali kao i uvijek na putovanjima, nije poanta samo u cilju, u sjeveru, već su važno sve ono što mu je prethodilo, svi ti sitni koraci koji su do cilja doveli. I upravo je sve njih objedinio u knjizi Put sjevera.

KNJIGA PRIBLIŽAVA ČITATELJU POSEBAN ODNOS IZMEĐU HRVOJA, ENE I MAXA
Od njegovih se prethodnih knjiga ova razlikuje jer ju je pisao iz perspektive njih troje kao ekipe, pri čemu je i Eni i Maxu dao ljudska obilježja kako bi bolje približio čitateljima njihov poseban odnos. “Priča se gradi oko našeg odnosa, opisuje kako smo se Ena i ja našli, kako je Max ušao, odnosno utrčao, u naše živote, uključuje naše međusobne razgovore… Opisuje nas kako idemo kroz život zajedno, pri čemu je Ena najzanimljiviji lik od nas troje. Max i ja smo više, onako, smotani,” opisuje kroz smijeh Hrvoje. Pomno je odabrana i naslovna fotografija za knjigu. Ona vjerno pokazuje njihov odnos, toplinu među njima u kontrastu s ledenim ambijentom koji ih okružuje.

HRVOJE JE ODLUČIO: OVO JE NJEGOVO POSLJEDNJE TOLIKO EKSTREMNO PUTOVANJE
Knjiga ne završava u trenutku kad Hrvoje “osvaja” Nordkapp. Uključuje i vrijeme nakon putovanja, dug povratak kući, oporavak, sažimanje dojmova… Dio iskustva koji je neizostavan dio priče o ovako zahtjevnom putovanju. Hrvoje nam na kraju otkriva da je ovo bio njegov posljednji tako ekstreman pothvat i da će baš zato dobiti knjigu kakvu zaslužuje da zaokruži cijelu priču.

“Ovo je moje zadnje tako ekstremno putovanje, na kojem smo imali i dosta sreće. Ne želim više ugrožavati svoje zdravlje, iako sam u svakom trenutku bio spreman odustati ako nešto pođe po zlu. Ena, Max i ja nastavljamo putovati, sljedeće godine planiramo provesti dva mjeseca na Islandu, ali bit će to mirnija i manje zahtjevna putovanja,” odlučio je Hrvoje.

PODRŠKA PRATITELJA KOJI SU PRATILI SVAKI NJEGOV KORAK
Na putu mu je puno značila podrška ljudi koji su na Facebook stranici Giant World Tour by Hrvoje Jurić pratili svaki njegov korak. Tijekom same vožnje nije mogao toliko pratiti reakcije, ali poslije je vidio da su cijelim putem navijali za njega, Enu i Maxa. A o njihovom će posebnom odnosu sad moći čitati u novoj knjizi koja će, osim ljepota dalekog sjevera, svima približiti i nevjerojatnu vezu koja je moguća između čovjeka i pasa.

KNJIGA KOJA SE NE ISPUŠTA IZ RUKU MOŽE SE NARUČITI NA HRVOJEVOJ STRANICI
“Riječ može biti jako snažna i udariti tamo gdje je najbolnije. Fotografija vam može dočarati svu hladnoću i napor kojeg smo prošli. A u kombinaciji ovo dvoje je ljepilo koje će vam, nadam se, držati knjigu u rukama, skroz dok ne dođete do kraja,” najavio je Hrvoje knjigu koja upravo izlazi iz tiska. Knjiga Put sjevera prodavat će se po cijeni od 30 eura. U tijeku su pregovori za promocije koje će se do kraja godine održavati diljem Hrvatske. Već sad ju je moguće prednaručiti na Hrvojevoj stranici. Sve novosti u vezi Hrvojevog projekta i knjige možete pratiti na stranici Giant World Tour by Hrvoje Jurić.

PUTOVANJE OD SLAVONIJE DO PULE BICIKLOM 2011. PROMIJENILO MU JE ŽIVOT
Hrvoje je podrijetlom iz mjesta Vrbica, u blizini Đakova. Prva je u njegov je život ušla Ena, bila mu je oslonac u teškim trenucima, a nekoliko godina kasnije u njihov je život stigao i Max. Max i Ena su kliknuli odmah i trojac je postao nerazdvojan. Ozbiljnije se biciklizmom, a kasnije i fotografijom, počeo baviti 2011. Tada se otisnuo na putovanje biciklom od Slavonije do Pule, a ture koje su uslijedile bile su sve zahtjevnije i uzbudljivije. Od Osla do Nordkappa vozio je već 2013. i 2016., ali ovo je bio prvi put da se na takvo putovanje uputio sa psima i tolikim teretom.

putnikofer.hr