Mileva nam se javila iz bolnice: Super sam. Oporavljam se, počela sam i jesti

Region

MILEVA Simetić Saliji iz Vintijana pored Pule operirana je prije desetak dana u Zagrebu gdje su joj nakon osmosatne operacije presađeni jetra i bubreg. To je ogromna prekretnica u njezinom životu nakon mučnih nekoliko mjeseci pred samu operaciju, kad joj se stanje bilo toliko pogoršalo da je pala u krevet i imala svega 40 kilograma.

Nakon operacije je bila na dijalizi 24 sata, sada se to smanjilo i sve ide svojim tijekom
Mileva nam je rekla da se osjeća dobro, da se polako oporavlja te da cijeli proces ide svojim tijekom. Kaže da je još uvijek na intenzivnoj te da su jetra i bubreg super. Problem joj još uvijek predstavlja hodanje jer, kako kaže, oksalati se tek trebaju otpustiti od zglobova i tetiva koje su zahvatili.

“Previše se toga svega skupilo. Još uvijek idem na dijalizu kako bi se olakšalo bubregu da ga ne napadnu oksalati. Prvih pet dana bila sam na dijalizi 24 sata, a sada dnevno na njoj provedem šest sati. Ne znam koliko ću još ostati u bolnici, ali nema veze, najbitnije mi je da sve ide kako treba”, kazala nam je Mileva.

U trenutku kada se najžustrije borila s opakom bolešću, primarnom hiperoksalurijom koja joj je, uništivši jetru i bubrege, počela napadati ostatak tijela, uključujući srce, pluća, tetive i zglobove, Mileva je morala biti po cijele dane na dijalizi, što ju je iscrpljivalo toliko da nije mogla ustati iz kreveta.

Kaže da je sada pomalo počela jesti, ali trebat će vremena dok se privikne na novi režim života i nove organe. “Ja sam dobro. Super. Jedem, ali pomalo kroz cijeli dan jer je donor bio malo veći pa nemam baš mjesta u stomaku”, kazala nam je.

Borila se s hrvatskom birokracijom. Hrvatsko državljanstvo joj je spasilo život
Mileva je svega nekoliko tjedana prije operacije dobila hrvatsko državljanstvo nakon što se u medijima počelo pričati o njezinom slučaju.

Mjesecima je čekala odobrenje Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova na zahtjev za državljanstvom, čime bi imala pravo po hitnom postupku, jer joj je život bio ugrožen, dobiti jetru i bubreg nekoga od donora iz jedne od članica Eurotransplanta.

Mileva je rodom iz Bosne, a u Puli živi pet godina, udala se i ima devetomjesečnog sinčića.

Njezin sin bio joj je motivacija kroz cijeli ovaj proces bitke za život. Najviše ju je bilo strah da neće imati priliku gledati ga kako odrasta, no, na sreću, ova priča ipak ima sretan kraj.

index.hr