PONOS SRBIJE Devojčice iz Sremske Mitrovice osvojile bronzu na Svetskom školskom prvenstvu u basketu u Brazilu

Region

Devojčice iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice osvojile su bronzanu medalju u disciplini “Basket 3×3” na upravo završenom prestižnom Svetskom školskom prvenstvu u Brazilu u Rio de Žaneiru.

Do medalje su stigle sjajnim partijama, zabeležile su čak pet pobeda, a u borbi za bronzu savladale su domaću selekciju Brazila, u neizvesnoj završnici (12:10), košem Irine Andrijašević.

Večeras je za njih priređen veliki doček na sportskom terenu njihove škole u Sremskoj Mitrovici a prisutni nisu krili oduševljenje velikim rezultatom koji su postigle talentovane devojčice Irina Andrijašević, Anja Bojković, Teodora Milošević i Nikolina Popović sa trenerom, profesorom Dejanom Kozeljcem.

Kozeljac: Najteže protiv Francuskinja
Trener Kozeljac izjavio je da je jako ponosan na devojčice koje su i pored velikih emocija, koje su išle od suza do sreće i radovanja, smogle snage da odigraju do kraja i daju sve od sebe kako bi postigle ovaj uspeh.

– Imali smo teško četvrtfinale protiv Francuskinja koje smo dobili sa tri razlike ali smo posle pola sata odmah igrali polufinale. Devojke nisu bile odmorne a borile su se protiv Kineskinja koje visoke i dobre. Ipak, one su došle kao reprezentacija zemlje a mi kao reprezentacija jedne škole ali uspeli smo – ponosno priča Kozeljac uz napomenu da se nada da će ova, kako kaže, zlatna generacija nizati još puno uspeha.

– Irina i Anja su završile osmi razred i odlaze nam ali imamo još sjajnih igračica koje će siguran sam popuniti njihova mesta tako da se nadam da ćemo postizati još bolje rezultate – zaključio je Kozeljac.

Pobedile domaćine dva puta
Irina Andrijašević, reprezentativka koja je postigla pobedonosni koš za medalju kaže da se sa drugaricama i saigračicama sjajno provela na prvenstvu ali priznaje da su utakmice bile naporne.

– Najviše utisaka na mene ostavila je upravo utakmica protiv Brazila za treće mesto a najteža je bila protiv Francuskinja. Te devojke su stvarno sjajne, borile su se do zadnjeg trenutka i bilo je neizvesno do kraja. A što se Brazila tiče, pobedile smo ih dva puta a osećaj posle pobedonosnog koša koji sam postigla je neopisiv – priča skromna Irina.

Direktorka škole: Naše devojčice su dostojne svetske elite
Direktorka OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice Sonja Tucaković nije krila oduševljenje uspehom svojih učenica te je na dočeku izjavila da titula koju su devojčice osvojile “nije samo potvrda da su dostojne svetske elite već i najlepša promocija svega što su postigle u dosadašnjoj karijeri.”

To je ujedno i najbolji pokazatelj mesta koje naša škola iz koje dolaze, klub za koji igraju i grad iz kog su krenule u Brazil zauzimaju na mapi sportskih takmičenja. Naše devojčice su dokazale svima da ništa nije nemoguće i njihov podvig bi trebao da bude inspiracija čitavoj naciji. Njih u budućnosti tek čekaju pobednička postolja i o ovome će se tek pričati, da će Sremska Mitrovica i Zmajeva škola uvek biti tu da podrže mlade sportiste i da sa ponosom slave svaki njihov uspeh – poručila je direktorka škole Sonja Tucaković.

blic.rs