CRNA GORA Počelo takmičenje u ležanju: U borbi za 1.000 eura 21 učesnik

Region

Ovo je takmičenje po kojem je Crna Gora jedinstvena u Evropi, a posebno je zanimljivo zbog prihvaćenog stereotipa o ovoj naciji da su lijeni

U crnogorskom Etno-selu Brezna, koje se nalazi između Nikšića i Plužina, danas je počelo tradicionalno takmičenje u izležavanju, javlja Anadolija.

Na dvanaestom okupljanju učestvuje rekordan broj takmičara do sada – 21. Među učesnicima je i pobjednica iz 2021. godine Podgoričanka Dubravka Aleksić, koja drži rekord u ležanju od 117 sati.

Uvećan nagradni fond
Nagradni fond u odnosu na prethodne godine je uvećan i takmičara koji najduže bude ležao čeka nagrada od 1.000 eura.

Pravila su takva da je učesnicima zabranjeno da ustaju, no dozvoljeno je spavanje, čitanje knjiga, hrana i piće. Na svakih osam sati, takmičarima je dozvoljeno da odu u toalet.

Ovo je takmičenje po kojem je Crna Gora jedinstvena u Evropi, a posebno je zanimljivo zbog prihvaćenog stereotipa o ovoj naciji da su lijeni.

Od samog početka takmičenja, učesnici uživaju u prirodi u Brezni. Neki su već na početku krenuli da spavaju, dok drugi odmaraju u hladovini i čitaju knjige.

Jedan od učesnika je Dimitrije, koji kaže da se nada nagradi od 1.000 eura.

– Nadam se pobjedi, nagrada je izazovna. To je i ključni razlog što sam se prijavio. Ali, imati i par dana mira, to je nemjerljivo. Koliko god da traje, ne razmišlja se ovih dana o ničemu. U ovom prebrzom životu u kojem živimo, svaki sat, a ne dan, jeste prevelik da posvetimo sebi. Ovo je najbolji momenat da se 24 sata posvetimo samo sebi – kaže Dimitrije.

Čitanje knjiga i telefon
Pobjedu očekuje i takmičarka Ana, a rekla je da će vrijeme provoditi uz čitanje knjiga i telefon.

– Zadovoljna sam, lijepo smo ugošćeni od strane domaćina. Nadam se da će tako ostati do kraja i da ću se izboriti za pobjedu – ističe Ana.

Organizator takmičenja i vlasnik Etno-sela Brezna Mićo Blagojević, u izjavi za AA ističe da su na ideju o organizaciji ovakvog takmičenja došli prije 12 godina, baš zbog tog mita da su Crnogorci lijeni.

– Na ovaj način je cijeli svijet čuo za nas. Danas imamo rekordan broj takmičara. Tu su bivši pobjednici, svjetska rekorderka u ležanju Dubravka Aleksić. Imamo danas i bivšu pobjednicu Milku Doderović koja je izdržala 52 sata bez ikakvog ustajanja i odlaska u toalet. Mislim da će takmičenje biti zanimljivo i nagrada je povećana, tako da će moći da uživaju – kazao je Blagojević.

avaz