DEČAK HEROJ Hrabri mališan (10) spasio drugo dete od davljena na odmoru u Turskoj: “Izvukao je njegovo telo sa dna bazena, nije imao puls”

Svijet

Hrabar desetogodišnji dečak izvukao je beživotno dete sa dna bazena dok je bio na odmoru u Turskoj.

Luis se kupao u hotelu u kojem je njegova porodica boravila u Beleku, u blizini Antalije, kada je na dnu bazena primetio nešto za šta je mislio da je smeće.

Izvukao je dečaka od četiri godine, uz pomoć drugih, pre nego što je njegov otac vatrogasac Кrejg primenio veštačko disanje, iako je dečak bio “medicinski mrtav” bez pulsa.

Ali nakon što mu je izbačena voda iz pluća, oživeo je i hitno prebačen u bolnicu.

Incident se dogodio 5. juna i porodica Smit se od tada vratila kući u istočni Jorkšir, Velika Britanija.

– Bili smo pored bazena i bio je to normalan dan. Nakratko sam se vratio u svoju sobu koja je bila blizu. Moja supruga Eli je bila sa naša tri dečaka na bazenu kada je Luis viknuo da je našao nešto na dnu. U početku je mislio da je to đubre ili nešto slično, ali kada je zaronio shvatio je da je to dete. Luis je uspeo da ga podigne sa dna bazena, dok su ga Eli i ostali izvukli. Кao vatrogasac, obučen sam za prvu pomoć, pa su me pozvali i istrčao sam – rekao je Krejg.

Dodao je da je dečak ju tom trenutku bio “medicinski mrtav”, odnosno nije imao puls i nije disao, ali nakon što su mu dali veštačko disanje, uspeli su da izvuku vodu iz njegovih pluća.

Krejg kaže da se dečak sada dobro oporavlja.

– U kontaktu smo sa porodicom koja je iz Južnog Jorkšira. Baka, koja je iz Šefilda, poslala nam je snimak dečaka kako doručkuje. On je i dalje u bolnici na posmatranju – rekao je.

Кrejg kaže da ne može biti ponosniji na Luisa i njegove brze akcije u spasavanju dečakovog života.

– Luis je za početak bio u šoku, ali mislim da mu je sada jasno šta je uradio. Ljudi u hotelu su mu se zahvaljivali, tog dana je bio heroj – rekao je.

Кrejg je doveo u pitanje bezbednosne protokole u hotelu, ali nije siguran da li je potpuna istraga u toku.

– Na bazenu nije bilo spasioca i činilo se da u blizini nije bilo osoblja obučenog za prvu pomoć, ali ne znam da li ih ima na licu mesta. Bila je sreća što sam ja bio obučen, inače nisam siguran da li bi dečak sada bio ovde. Menadžer nam se zahvalio na onome što smo uradili, ali nisam siguran šta će druga porodica sada da uradi – kazao je.

blic.rs