Biden: Putin je zločinac, to se u Buči potvrdilo. Rusi: Montaža! Pa vi ste naručili te fotografije…

Svijet

Kremlj je kategorički odbacio bilo kakve optužbe vezane za ubojstva civila pa i u Buči. Otkriće masovne grobnice i vezanih tijela moglo bi potaknuti Washington na dodatne sankcije Moskvi

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zločinac i pozvao na suđenje za ratne zločine nakon što su svijet zgrozila otkrivena trupla civila u ukrajinskoj Buči.

– Vidjeli ste što se dogodilo u Buči – rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

– To potvrđuje da je on ratni zločinac – rekao je američki predsjednik.

Otkriće masovne grobnice i vezanih tijela upucanih iz neposredne blizine u Buči, gradu blizu Kijeva koji je oslobodila ukrajinska vojska, moglo bi potaknuti Sjedinjene Države i Europu na dodatne sankcije Moskvi.

– Moramo prikupiti informacije. Moramo nastaviti slati Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe. I moramo prikupiti sve detalje kako bismo mogli imati suđenje za ratne zločine – rekao je Biden.

– Putin je “brutalan”, a “ono što se događa u Buči je nečuveno i svi su to vidjeli – dodao je američki predsjednik.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova oštro je odgovorila.

– Biden poziva na suđenje za ratne zločine. Sjajna ideja, neka počne od bombardiranja Jugoslavije i okupacije Iraka. U Srebrenici se još mogu naći glavni režiseri ovog sceniranja. I naravno, trgovina organima na Kosovu pod pokroviteljstvom američkih službenika. Čim to završe, mogu odmah početi s nuklearnim bombardiranjem Japana – rekla je.

Kremlj je kategorički odbacio bilo kakve optužbe vezane za ubojstva civila pa i u Buči i rekao da su otkriveni grobovi i trupla još jedna predstava Ukrajine s ciljem da okalja Rusiju.

“Snimke mrtvih civila u ukrajinskom gradu naručile su Sjedinjene Države kao dio zavjere da se okrivi Rusija”, kažu u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova.

UPOZORENJE: FOTOGRAFIJE SU UZNEMIRUJUĆE

24sata