Maddie bi sad imala 20 godina. Koji trag je policiju opet doveo do jezera?

Svijet

Punih 16 godina i 20 dana prošlo je od misterioznog nestanka Madeleine McCann iz apartmana u portugalskom ljetovalištu Praia de Luz. Imala je tek tri godine. Toga kobnog 3. maja 2007. godine Maddieni roditelji Kate i Gerry otišli su na večeru s prijateljima u obližnji restoran. Nakon povratka u apartman u portugalskom ljetovalištu primijetili su znakove provale.

Maddie nigdje nije bilo, a drugo dvoje djece pronašli su kako spavaju. Otad prolaze najgoru noćnu moru koju bilo koji roditelj može zamisliti – ne znaju je li im kći živa ili mrtva te šta joj se desilo.

Tokom proteklih godina javljale su se razne teorije o tome gdje je Maddie nestala i šta joj se moglo destii, jedna od tih teorija čak je sugerirala umiješanost roditelja, no istraga je brzo opovrgnula.

Ovih dana policije tri zemalje, njemačka, portugalska i britanski Scotland Yard – počele su novu opsežnu potragu, prvu veću pretragu terena nakon devet godina, a pretražuju područje oko umjetnog jezera u portugalskoj pokrajini Arade.

rekao je tužitelj Christian Wolters, prenosi Independent. No, tužitelj ne otkriva o čemu se radi.

U ponedjeljak je policija zatvorila ceste oko jezera, a blokirali su i dio poluotoka. Britanski mediji javljaju da će skupljanje fizičkih dokaza trajati još barem dva dana, a u potragu su uključeni i ronioci, koji će pretražiti i jezero. S obzirom na to da je od samog nestanka prošlo više od 16 godina, pitanje je kakve tragove mogu pronaći.

Britanski mediji objavili su sinoć kako su istražitelji s tog područja odnijeli određeni broj vrećica, no još nije poznato što se u njima nalazi i jesu li to neki korisni dokazi.

Kako prenose 24 sata, pretražuju područje portugalske regije Algrave, koju je sumnjivac Christian Brueckner (45) znao posjećivati, a navodno je neko vrijeme i živio u blizini. Upravo je njemački državljanin Brueckner, ranije osuđivan zbog pedofilije, glavni osumnjičeni u slučaju nestale Maddie. Navodno je on područje kraj jezera nazivao “moj mali raj”. Njegov prijatelj Michael Tatschl prije tri godine rekao je kako je Brueckner često znao ići na jezero i provoditi vrijeme tamo s još jednim prijateljem. Tatschl je izjavio kako je “100 posto siguran da je Brueckner oteo Maddie”.

Drugi prijatelj otkrio je policajcima kako je Christian maštao o opremanju tamnice u stilu monstruoznog austrijskog zlostavljača Josefa Fritzla.

Njemački tužitelji prošle su godine optužili Bruecknera za više slučajeva seksualnih prijestupa, za koje vjeruju da ih je počinio u Portugalu od 28. pdecembra 2000. do 11. juna 2017. godine, navodi Reuters. Među njima, barem zasad, nije slučaj nestale Maddie. On je i dalje u zatvoru, u kojem izdržava kaznu zbog silovanja 72-godišnje Amerikanke te ne bi trebao izaći prije 2026. godine.

To mu nije bio prvi “okršaj” sa zakonom. Još kao tinejdžer osuđen je zbog seksualnog zlostavljanja 6-godišnjakinje, prije su ga sumnjičili i za provalu… Iz Njemačke se sklonio u Portugal, gdje je zarađivao dilanjem, zbog čega je i osuđen 2011. godine…

Prema izvještajima portugalskih medija, koje su dijelom potvrdili i iz njemačke policije, postoje fotografije i snimke Bruecknera na lokaciji koja se pretražuje. Oni su navodno pronađeni prilikom pretrage “pedofilova gnijezda”, prostora stare napuštene i razrušene tvornice u njemačkom selu Neuwegersleben.

Policija je tu lokaciju pretražila 2016. tražeći dokaze protiv Bruecknera, koji je tvornicu nekoć posjedovao. Izvještaji koji su nakon pretrage izašli u javnost navodili su kako su njemački detektivi pronašli više od 8000 snimki i fotografija s pedofilskim sadržajem na USB-ovima. Navodno su bili zakopani ispod strvine Bruecknerova psa.

Christianova nekadašnja djevojka Nakscija Miftari rekla je 2020., nakon što se saznalo da je Brueckner postao glavni osumnjičeni, da je “šarmantnog i darežljivog vlasnika kioska u Braunschweigu” upoznala 2013. kad je imala 17 godina. Tamo je često odlazila kupovati slatkiše. Bila je u to doba gotovo upola mlađa od njega… Nakon godinu dana veze na njegovu je mobitelu i laptopu pronašla pedofilski sadržaj. Većina snimki sadržavala je plavokose djevojčice, a na nekima se pojavljivao i Brueckner. Kad mu je rekla što je otkrila, napao je i pretukao pa ga je prijavila policiji.

Unatoč svemu tome prošlog mjeseca sud u njemačkom Braunschweigu odbacio je mogućnost da se Brueckneru tamo sudi zbog drugih slučajeva silovanja i seksualnih napastovanja u Portugalu, javio je Reuters.

“Sud se ne smatra nadležnim. Opozvan je i nalog za njegovo uhićenje”, kazao je Friedrich Fuelscher, Bruecknerov advokat, krajem aprila ove godine.

Malena Maddie 12. maja ove godine navršila bi 20 godina. Povodom kćerina rođendana Kate i Gerry McCann objavili su dirljivu poruku na Facebook stranici Official Find Madeleine Campaign.

“Volimo te i čekamo te. Nikad nećemo odustati”, poručili su njezini roditelji.

n1info.ba