LEGENDARNI INVESTITOR PROVALIO MASKA: Evo zašto vlasnik Tesle žuri da proda akcije! Nije zbog gladnih u svetu! VIDEO

Svijet

Majkl Beri, legendarni investitor koji je predvideo krah tržišta nekretnina 2008. godine, se ponovo pridružio Tviteru ove nedelje da bi sugerisao zašto je Ilon Mask iznenada bio zainteresovan za prodaju Teslinih akcija i da bi oglasio alarm zbog opasnih špekulacija na finansijskim tržištima.

„Što se tiče toga šta @elonmusk TREBA da proda zbog predloženog poreza na nerealizovanu dobit, ili da #solvevorldhunger, ili… pa, tu je pitanje neoporezivog novca koji je podigao u vidu ličnih zajmova sa 88,3 miliona svojih akcija 30. juna“, tvitovao je investitor.

Mask je nedavno ponudio da proda akcije Tesle u vrednosti od 6 milijardi dolara ako bi šefovi Ujedinjenih nacija mogli da mu objasne kako će ta suma rešiti glad u svijetu. Izvršni direktor Tesle je takođe pokrenuo anketu na Tviteru u kojoj se pita da li treba da proda 10% svojih akcija, navodeći pritisak američkih zakonodavaca koji se zalažu za „porez na milijardere“ koji bi ciljao na nerealizovane dobitke akcija ultrabogatih.

Berijev tvit implicirao je da bi to mogli biti samo izgovori. Investitor slavnog “The Big Short” i šef Scion Asset Management-a objavio je vezu na dokumentaciju Komisije za hartije od vrednosti u avgustu u kojoj se navodi da je Mask založio oko 88 miliona akcija, ili 36% svog ukupnog udela, kao kolateral za lične zajmove od 30. juna.

Mask je imao 41 odsto svojih akcija založenih kao kolateral za svoje dugove krajem decembra, a 48 odsto od 30. juna prošle godine, pokazuju prethodne prijave.

Činilo se da Beri sugeriše da Mask ne gleda na prodaju akcija kako bi nahranio milione ljudi, kao odgovor na zakonski predlog, ili zato što bi mogao da se suoči sa poreskim računom od 10 milijardi dolara kada iskoristi niz opcija akcija koje ističu u avgustu 2022.

Umesto toga, Barijeva teorija je da je Masku potrebno nešto novca da bi servisirao kredite koje je podigao koristeći svoje Tesline akcije. Ta praksa je izazvala žestoku kritiku ovog leta nakon što je istraga ProPublica detaljno objasnila kako su neki od najbogatijih ljudi na svetu pozajmljivali na osnovu svojih akcija da bi minimizirali svoje poresko opterećenje.

Pored tvitova o Masku, Beri je svoj povratak na Tviter označio novom slikom u zaglavlju. Njegov izbor „Satira manije lala“, slike Jana Brojhela Mlađeg koja ismejava mehur holandskih lala iz 1600-ih, nesumnjivo je bio upozorenje na trenutnu tržišnu maniju.

Slika prikazuje špekulante lala kao bezumne majmune i prikazuje ih kako vagaju lukovice, broje novac, inventarišu i zadužuju, bore se, pa čak i umiru za cveće.

Beri je odigao ogromnu hajku oko mem akcija i kriptovaluta i mahnitu kupovinu Teslinih akcija i druge imovine kao jasne znake razularenih spekulacija. Štaviše, Bari je poslednjih meseci dijagnostikovao istorijski tržišni balon i predvideo razorni krah. Njegov fond je takođe držao prodajne opcije na akcije Tesle i Keti Vud Ark Investa krajem juna. S obzirom na taj kontekst, njegov izbor slike na Tviteru sugeriše da vidi kako se istorija ponavlja.Kurir.rs/Insider