Teodora od svoje prve godine ima epi napade: Potrebno joj je 60.000 evra za lečenje u Turskoj

Uncategorized

Teodora Stajić (10) iz sela Vrtogoš kod Vranja je dete rođeno normalnim porođajem sa ocenom deset. Međutim, kada je napunila godinu dana njeni roditelji su primetili promenu u ponašanju. Detaljnim pregledom uspostavljena joj je dijagnoza epilepsija i uvedena joj je terapija lekom Eftil.

Od tada kreće borba za njen život i bolje sutra. Roditelji je redovno vode na kontrole na klinici Dečije neurologije u Nišu.

Njen otac Bojan Stajić kaže za Telegraf.rs da je Teodora u potpunosti zavisna od svojih roditelja i ne sme biti sama zbog napada koji se dešavaju i do pedeset puta dnevno.

– Teodora je sa godinu dana prohodala. Ali, primetio sam tada, da kad god nagazi nogom neku igračku, ona se istog tog momenta sruši i padne. Mi u početku nismo znali da je epi-napad u pitanju. Odmah smo počeli da pratimo njeno ponašanje, konkretno smo sa njom išli na neurologiju u Vranju, gde je sa EEG snimkom utvrđeno da ona ima epilepsiju – objašnjava Bojan.

Teodori je pored epilepsije, dijagnostifikovana i metalna retardacija, dok su oslabljen govor, nemogućnost čitanja i pisanja samo jedan od simptoma…

– Odmah joj je uvedena terapija lekom Eftil za epilepsiju. Nismo čekali dugo odmah smo se obratili Kliničkom centru u Nišu. Tamo je takođe urađen EEG snimak, ali i magnetna rezonanca. Ali, pored epilepsije, utvrđena joj je i mentalna retardacija. Nakon dve, tri godine kada je porasla, primetili smo da se u potpunosti drugačije ponaša od ostale dece. Govor joj je bio oslabljen. Ne zna da čita i da piše, da vozi biciklu… zbog toga pohađa osnovnu školu i to odeljenje za decu sa posebnim potrebama – priča setno Bojan Stajić.

Teodori su potrebna novčana sredtsva za dalje lečenje u Turskoj i to putem terapija matičnim ćelijama, takođe novac joj je potreban i za smeštaj i ostale putne troškove.

– Predviđeno je da prilikom jednog odlaska, Teodora mora da primi dve terapije matičnim ćelijama, i svaka terapija košta deset hiljada evra. Ali zato su neophodna tri tretmana, tako da je neophodno sakupiti nekih šezdeset hiljada evra. Ukoliko bismo sakupili dvadeset i pet hiljada evra, mogli bismo da je odvedemo na tretman odmah, odnosno na te prve dve doze. Tako da čekamo uplate – tvrdi Bojan.

Bojan kaže da je jako teško biti otac deteta koje se bori sa epi napadima. Ali, uprkos svemu, nada se da će da pomogne svojoj ćerki.

– Mi se borimo sa njenim epileptičkim napadima već deset godina. Ti njeni konstantni napadi se dešavaju svaki dan. Jako je teško gledati svoje dete u takvim situacijama. Ali, nadam se da ćemo joj nekako pomoći – kaže Bojan Stajić.

Pomozimo Teodori da ima srećnije detinjstvo!

Pošalji 140 na 3800.

Takođe Teodori možete pomoži i to uplatom na:

Dinarski račun: 160 -6000001470913 – 34

Devizni račun: 160 -6000001475613 – 96

IBAN: RS35160600000147561396

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

dijasporainfo.net