Prvašići iz Sesveta naslikali su album Josipi Lisac pa poručili: Josipa, mi te volimo! Dođi nam!

Region

Učenici iz OŠ Iver naslikali su svoje naslovnice albuma slavne hrvatske glazbenice, ‘Dnevnik jedne ljubavi’

Josipa ima jako čudan glas. Mislim da je to pomiješan muški i ženski glas u jednom, zaključila je Laura. Ostali je učenici slušaju i kimaju glavom u znak odobravanja.

– Mislim da bi ga mogla malo promijeniti, da joj bude nježniji – sjetio se Antoni.

– Kako misliš nježniji? Pa to je takav glas i ne može se mijenjati – uvjerava ga Lorena.

– Ma ona ti pjeva na nos – vikne Josip.

Tu već počinje rasprava. Mališani zauzimaju stav. Jedni su za promjenu u Josipinu stilu, drugi odlučno zagovaraju njezinu unikatnost.

Sve u svemu, odlično se zabavljaju. S gramofona u učionici za to vrijeme polagano se kotrljaju legendarni stihovi: ‘Jedna mladost, jedan svijet nade, raste tiho u srcu tvom…’, a rasprava se sve više stišava dok potpuno svi ne zamuknu i ne prepuste se glazbi. Zamišljeni, slušaju pjesme prevrćući po rukama svatko svoj rad, procjenjujući je li moglo bolje, okreću ga i gledaju iz različitih kutova, u mislima kao da mu oduzimaju i dodaju, a na kraju se zadovoljno smješkaju.

Ponosni su na repliku omota kultnog albuma Josipe Lisac, koji su nacrtali povodom 50. godišnjice izlaska ‘Dnevnika jedne ljubavi’. A ponosna je i pjevačica. Nije dugo trebalo da vijest o tome kako su mališani iz 1.a razreda Osnovne škole Iver iz Sesvetskoga Kraljevca nacrtali Josipu dođe do glazbene dive i razveseli je. Na svom je Instagram profilu objavila radove talentiranih školaraca te je zahvalila i njima i učiteljici Ivani Brekalo Pintač, prema čijoj su ideji i nastale slike.

– Kad sam čula da je sve došlo do Josipe, naježila sam se. Velika mi je čast što nas je spomenula i što su joj se svidjeli naši radovi. Njezina sam obožavateljica cijeli život i htjela sam ponešto znanja o njoj i njezinoj glazbi prenijeti i na učenike – rekla je učiteljica, koja je u veljači bila u Lisinskom na koncertu kojim je Josipa obilježila 50 godina izlaska albuma objavljenog 1973. godine.

Čim sam došla u školu, palo mi je na pamet da bismo mogli i mi obilježiti nekako rođendan tog albuma. Rekla sam to kolegici iz jutarnje smjene i upravo mi je ona dala jak vjetar u leđa. Podržala me i tad sam znala da sam na pravom putu. Ploču sam već imala kod kuće pa smo nabavili i gramofon za školu. Imali smo i crnog papira i rezač, pa sam svaki papir odrezala u formatu vinila. Preostalo je samo da učenici bijelom temperom nacrtaju Josipu, inspirirani slikom s albuma – rekla je Ivana.

Učenicima je trebalo oko sat vremena da kreiraju svoja mala umjetnička djela. Sad krase pano škole i rijetko tko kraj njih prođe a da se ne zaustavi i ne divi im se. Učiteljica je dodala da su neki učenici već znali za Josipu Lisac kad im ju je ona prvi put spomenula. Ostali su sa zanimanjem otkrivali sve o toj divi. S gramofona su slušali ploču ‘Dnevnik jedne ljubavi’, koju je donijela, a na YouTubeu im je pustila snimke Josipinih koncerata.

– Odmah ih je fascinirao njezin glas, potom kreacije koje je nosila, frizure i sam nastup. Malo je reći da su bili oduševljeni. Razgovarali smo i o tome koja je to vrsta glazbe, kakvu glazbu slušaju kod kuće, a mnogi su proučavali i na koji način radi gramofon. Neki su ga već vidjeli kod djedova i baka – otkrila je Ivana.

Na spomen Josipinih kreacija cijeli se razred momentalno uskomešao.

– Ne mogu nikako zaboraviti jednu njezinu kapu na kojoj su bile žlice i noževi. Ili je bar izgledalo kao kapa – kaže Mia.

Svi se nasmiju. Jedan za drugim, svi se počinju prisjećati najdojmljivijih Josipinih odjevnih kombinacija. Viču da izgleda kao kraljica, da stalno ima drugu boju kose, da je neobična, zaljubljena i bogata.

– Ima toliko šešira da je nemoguće da je siromašna – zaključuje netko.

Atmosfera se opet užari. Više nitko nije siguran je li pjevačica bogata ili ne. No netko spomene mogućnost dolaska Josipe Lisac u školu i svi su opet na istoj strani.

– Nek’ nam samo dođe, to bi bilo predivno. Spojit ćemo sve klupe, donijeti kekse i vodu, pustiti muziku i družiti se s Josipom – kaže Lorena, a oči joj sjaje.

– Hura – viču svi. Već su pripremili i pitanja koja bi joj postavili. Koliko joj je godina, ima li psa, koliko vremena provodi kod frizera, zašto nosi čudne stvari i ima li dečka.

– Ma nema dečka, ona ti voli samo Karla – uvjeravaju djevojčice.

Svi znaju tko je Karlo i da je album ‘Dnevnik jedne ljubavi’ baš o ljubavi između njega i Josipe. Neki su oduševljeni što mu je posvetila album, drugi tvrde da bi album mogli posvetiti samo svom zecu, psu, mami ili tati, a ljubavi nikad. I tako, tematika se širi u nedogled i samo Josipa fali da ih riješi svake dvojbe. Jedno je sigurno – među malim autorima crno-bijelih slika temperom u 1.a razredu Josipa je stekla mnoge obožavatelje. I ako ih posjeti, može biti uvjerena da će je dočekati baš kao kraljicu.

24sata