Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin za “Avaz”: Hvala Bogu pa Sebija Izetbegović sa takvim akademskim zvanjem nije liječila moje dijete

Region

Neka se zapitaju svi koji su je čitavo vrijeme bodrili, koji su zataškavali, istakla je Amina Smajlović

Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin koju su odbili da liječe na KCUS-u, rekla je za portal “Avaza” da pozdravlja odluku Senata UNSA-e da poništi akademsko zvanje Sebiji Izetbegović.

Istakla je da je godinama znala da je njeno akademsko zvanje upitno.

Po struci ćutolozi
– Pričalo se i pisalo prije par godina, znali su i mnogi ljekari, samo su po inače po struci ćutolozi, nisu smjeli ništa reći a odavno se već pričalo i znalo da je njeno zvanje upitno, taj postdiplomski.

Ne znam šta da vam kažem, neko ko ima takvo zvanje, da očekujete da ne uradi ono što je uradila, da odbije jedno dijete da liječi i sazove sve one bijele kute i oni joj takvoj aplaudiraju. Sad bih ja na ovo sve rekla, nije ni čudo s kakvim zvanjem i kojoj Hipokratovom zakletvom je neko vodio Kliničkih centar, koliko već, osma godina, ulazi u dva mandata. Neka se zapitaju svi koji su je čitavo vrijeme bodrili, koji su zataškavali, ali evo hvala Bogu nego je našao i smjelosti i hrabrosti pa da se više stavi tačka na naše obrazovanje i zdravstvo i na cjelokupnu situaciju koja se dešava u našoj državi. Hvala Bogu pa moje dijete nije liječio neko sa takvim akademskim zvanjem – rekla nam je Amina Smajlović.

Ističe da će oni kao porodica nastaviti svoju borbu.

– Mi ćemo sada kao porodica, pogotov što smo istrajali u svemu ovome i što smo čitavo vrijeme s kakvom osobom imamo posla, sad će država da odgovara za ovo koga su stavili na čelo jedne specijalne ustanove.

Disciplinski postupci
Smajlović se osvrnula i na disciplinske postupke pokrenute protiv nje. Govori da je to Sebija Izetbegović bila najavila na štrajku i da je bilo samo pitanje dana kada će se to pokrenuti.

– Ona je već na štrajku kada je moje dijete odbila, najavila da je majka nažalost radnik KCUS-a i da će protiv majke biti pokrenut disciplinski postupak. Pošto se svi vode serijom “Sulejman Veličanstveni”, svi imaju svoje šereg-age i zumbul-age, tako je ona zamislila taj Klinički centar. Naravno, te njene sluge su mene uhodile, pratile. Prvo je napravila sistematizaciju, razriješila me sa pozicije glavne sestre. Onda je čekala pogodan trenutak da pokrene direktni atak na mene sa izmišljenim disciplinskim, sa izmišljenim navodima. U svemu tome, ja imam disciplinski postupak koji je podigao Edin Alađuz zvani Kalimero, gdje ona usvojila to, da se iz navoda prijatelja misli da se radi o meni, da sam ja napravila fotografiju. Ja ne poznajem čovjeka, ona je usvojila i taj disciplinski postupak – govori Amina.

Hajka botova i mašinerije
Ističe da samo čeka da joj Sebija Izetbegović uruči otkaz.

– To je bila hajka na mene. Evo čekat ćemo da vidimo i da mi ona da otkaz. Neko ko vam krene na dijete, onda nemate razmišljanja nit imate sumnju, šta bi onda tek vama uradila.

Ne mogu se radovati, meni je ovo stvarno žao, što se dešavalo ovolike godine i šta smo mi, prvo ja kao zaposlena na KCUS-u, koja sam ostala tamo, nisam pobjegla, nisam htjela da se sklonim jer znam da sam čitavo vrijeme govorila istinu i da sam svoj posao predano radila, ali hajkom botova, skotova i njenom mašinerijom ja sam bila zadnjih pola godine izložena strašnom mobingu – zaključila je Amina Smajlović.

avaz