Srpski spasioci predvođeni hrabrim Zigijem vraćaju se iz Turske, spasili 3 života (FOTO)

Svijet

U katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju stradalo je gotovo 42.000 ljudi, a u poslednjih deset dana su spasioci iz čitavog sveta pod ruševinama tražili preživele i unesrećene.

U spašavanju života u Turskoj učestvovao je i srpski spasilački tim od 45 vatrogasaca-spasilaca, od kojih je osam krenulo iz Novog Sada, a predvodio ih je hrabri potražni pas Zigi.

Oni su u najteže pogođenim područjima uspeli da spasu živote troje ljudi, a njihov povratak iz Turske planiran je za petak.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je saopštio da su posle osam dana specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina završili svoje aktivnosti spasavanja nakon razornog zemljotresa, prenosi 021.rs.

U saopštenju se navodi da je tim iz Srbije tokom prethodnih dana neprekidno učestvovao u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina, pružao podršku lokalnim, ali i drugim timovima na terenu.

„Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasili su tri lica, jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naš tim, kao i dva lica koja su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja. Nažalost, pripadnici Specijalističkog tima pronašli su i tela 23 lica“, navode iz MUP-a.

Tim od četrdeset pet ljudi sa spasilačkim psom Zigijem, spasilačkom opremom i devet vatrogasnih vozila činili su vatrogasci-spasioci iz Beograda, Kragujevca, Bora, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša.

Izvor: 021.rs