Brus Li je umro, ali Davor je živ! Dečko iz Ljiga rođen bez šake, ali je oborio dva Ginisova rekorda u sklekovima! A planira i treći!

Region

Davor Ćajić je rođen bez šake i dela podlaktice leve ruke ali radi sklekove, penje se uz kanap, pliva i ne prihvata da nešto ne može!

Dogovorili smo da snimanje ovog intervjua sa njim realizujemo u SC Olimp, gde i inače svakodnevno vežba. Davor je vlasnik dva Ginisova rekorda – prvi rekord je 54 sklekova na jednoj ruci i jednoj nozi za 60 sekundi, drugi rekord 179 sklekova za 180 sekundi.

“Obično ljudi kažu, šta to po sekundi sklek, ja sam uvežbao da radim po 0,5 sekundi jedan sklek i onda kad bih uradio određeni broj, odmorio bih, udahnuo vazduh i nastavio dalje”, rekao je Davor u emisiji “24sedam sa Marom”.

Ginisovi rekordi nemaju zasebne kategorije za osobe sa invaliditetom, pravila su ista za sve, što znači da se Davor takmičio sa sportistima koji nemaju nikakav telesni nedostatak.

Ovaj mladić iz Ljiga je sam sebi napravio i pomagala kako bi što efikasnije trenirao. Ima drvenu potporu za levu ruku, koja mu nadomešćuje visinu koja nedostaje da bi obe ruke bile u ravni dok radi sklekove, a napravio je i kaiš za zgibove. Naravno, kad se takmiči, pomagala ne koristi, ali mu znače za bezbedno vežbanje, jer je ranije trenirao bez njih i iskrivio kičmu u stranu.

Trenira dva puta dnevno, osim vikendom. Mesec dana pred takmičenje ubacuje i trčanje u trening. Nije na nekoj specijalnoj ishrani, a pekaru i sokove je izbacio iz života još pre osam godina.

Sada se priprema za treći Ginisov rekord, kojim bi zaokružio svoje uspehe.

“Planiram jedan Ginisov rekord od Brus Lija, jedan je od najtežih, niko nije ni pomerio, 400 sklekova na jednoj ruci bez pauze, nemate određeno vreme, tako da možete da radite, samo ne smete ustati ili odmoriti ili tako nešto”, otkrio je voditeljki Mariji Atanasković i dodao u šali: “Brus Li je umro, ali Davor je živ”.

Svoje treninge objavljuje na društvenim mrežama, mnogi mu pišu da im je inspiracija, ali i dalje se suočava sa nekim predrasudama, koje su ponekad i smešne.

“Kad mi kaže neko: ‘jao, svaka ti čast, kako se tuširaš?’, ja odgovorim vodom, haha! Ja uradio Ginisov rekord, a pitaju kako se tuširam, u sebi pomislim ‘pa, kako radim sklek?”.

Koliko sklekova najviše može da uradi na jednoj ruci i potpori na drugoj, odakle crpi samopouzdanje i zbog čega su njegovi roditelji bili protiv treniranja, saznaćete ako pogledate novu epizodu emisije “24sedam sa Marom”.

24sedam