Što znači Isusova izjava: ”Svakomu koji ima, dat će se, a od onoga koji nema, i što ima, oduzet će se od njega”?

Zanimljivosti

“Ta kažem vam: svakomu koji ima, dat će se, a od onoga koji nema, i što ima, oduzet će se od njega.” (Luka 19,26)

Riječ “ima” na početku ovog retka znači više od samog posjedovanja. Ona podrazumijeva i ideju o slušanju onoga čemu smo poučeni i korištenju onoga što nam je dano. Drugim riječima, ne radi se samo o onome što imamo, već prije o tome što činimo s onim što imamo.

Ovo je za nas važno načelo u proučavanju Biblije. Kad slijedimo svjetlo koje primamo, Bog nam daje više svjetla.

Čovjek koji najbolje napreduje u kršćanskom životu je onaj koji je odlučan činiti ono što Biblija kaže, čak ako nikoga oko sebe ne vidi da tako čini. Drugim riječima, ne radi se o nečijem kvocijentu inteligencije. Ono što stvarno vrijedi je njegov kvocijent poslušnosti.

Pismo najspremnije otkriva svoje blago onom srcu koje je poslušno. Hošea je dobro rekao: “I budemo li težili da spoznamo Gospoda, spoznat ćemo” (6,3). Što više izvršavamo ono čemu smo bili poučeni, to će nam Gospodin više objaviti. Informacija koja se primjenjuje uzrokuje umnažanje. Informacija bez primjene dovodi do stagnacije.

Ovaj je princip također primjenjiv na upotrebu darova i talenata. Čovjek čija je mina narasla na deset mina dobio je upravu nad deset gradova, a čovjek čija je mina zaradila drugih pet mina dobio je upravu nad pet gradova (Matej 25,16-19).

To pokazuje da se dobro vršenje naših odgovornosti nagrađuje još većim povlasticama i odgovornostima. Čovjek koji sa svojom minom ništa nije učinio, izgubio ju je. Tako oni koji odbijaju upotrijebiti za Gospodina ono što imaju, na kraju izgube sposobnost da to upotrijebe. “Ako ne koristiš, gubiš.”

Poznato nam je da svaki dio tijela koji ne koristimo, na kraju atrofira ili oslabi. Normalni razvoj održava se konstantnom upotrebom. Tako je i u duhovnom životu. Ako zakopamo naš dar, bilo iz plahosti ili lijenosti, brzo ćemo otkriti da nas je Bog stavio na policu i koristi druge umjesto nas.

Stoga je od iznimne važnosti da se podložimo odredbama Pisma, tražimo obećanja i koristimo svaku sposobnost koju nam je Bog dao.

Autor: William MacDonald

novizivot.net