Stjuardese otkrile koju je odjeću najbolje obući za let avionom

Zanimljivosti

Kako se možete osjećati udobno i u avionu i kada stignete na odredište, a sve bez žrtvovanja svog stila? Stjuardese su nam dale najbolje savjete kojih se trebamo držati kad letimo

Odlučiti što odjenuti za let avionom može biti jednako problematično kao odlučiti što spakirati. Zapravo, ono što nosite jedna je od prvih stvari koje stjuardese primijete na vama dok se ukrcavate.

Dakle, kako se možete osjećati udobno i u avionu i kada stignete na odredište, a sve bez žrtvovanja svog stila? Stjuardese su nam dale najbolje savjete kojih se trebamo držati kad letimo, uključujući stvari koje stjuardese nikad ne bi stavile na sebe za let (poput štikli).

– Zapamtite, sjedite u prijevoznom sredstvu sa ograničenim prostorima, oštrim predmetima i strancima – kaže Amy Caris, stjuardesa i direktorica In-Flighta u JSX-u, ‘hop on’ jet službi.

– Nemojte nositi svoju najbolju odjeću, već nosite nešto što je udobno i što se rasteže. Udobnost može biti elegantna – dodaje.

Pročitajte više savjeta stjuardesa za odijevanje za let avionom:

Rastezljive hlače
Prostor u avionu je jako ograničen, pa ne želite obući ništa što će vas dodatno ograničiti. Ovo nije vrijeme za uske traperice (iako biste možda htjeli nositi traper jaknu).

– Kao putnica, uvijek nosim ponte pletene hlače, koje se rastežu i elegantne su. Možete pronaći čak i rastezljive traperice – kaže Caris.

Prozračne majice

Kad birate što ćete odjenuti u avionu, potražite elegantne majice izrađene od prirodnih tkanina, poput pamuka, svile, vune ili lana, koje će propuštati zrak i vlagu. Umjetne tkanine koje upijaju vlagu jednako su dobra opcija.

– Izbjegavam nositi sintetičke materijale od poliestera ili rajona jer oni zadržavaju miris tijela. Volim prozračne majice koje su dovoljno široke da ocrtavaju moj oblik, ali da su i udobne za sjedenje – kaže Caris.

Kompresijske čarape
Dugotrajno sjedenje može ograničiti protok krvi i uzrokovati oticanje nogu. Kompresijske čarape dizajnirane su za pomoć u borbi protiv bolova u nogama i stopalima, kao i za sprječavanje duboke venske tromboze (DVT) ili krvnih ugrušaka u nogama. Srećom, mnogo su modernijeg izgleda nego u prošlosti.

– Obucite ih prije ukrcavanja jer može biti izazov obući ih u skučenom prostoru – predlaže Caris.

Veste

Odijevanje za let se bazira na slojevima. Nikada ne znate hoće li vam biti prevruće ili prehladno kada odlučujete što obući, stoga je lagana vesta uvijek odličan izbor. Caris predlaže da nosite slojeve kako biste izbjegli popunjavanje prostora u ručnoj torbi.

Duge, rastezljive haljine
Ne morate mijenjati haljine za hlače samo zato što letite.

– Ne preporučujem nošenje suknji i haljina koje su jako uske, ali neke pletene haljine mogu biti dugačke, rastezljive i u njima je lako putovati – kaže Caris.

One najbolje će vam pomoći da vam bude udobno i da ne razmišljate jeste li slučajno previše otkrili.

Udobne cipele
Stjuardese se slažu da su najbolje cipele za nošenje u avionu ravne cipele, iako Caris ističe da ako radije nosite štikle, platforme su najbolji odabir jer su najstabilnije. Cipele sa zatvorenim prstima najbolje su za zaštitu stopala, kao što je Caris naučila na teži način.

– Prekršila sam vlastito pravilo i nosila sam sandale prije puta. Dok sam stajala u prolazu čekajući da dođem do svog sjedala, čovjek ispred mene se naglo pomaknuo unatrag, stao mi na stopalo i savio nokat. Jao. Bio je to dobar podsjetnik zašto bih se trebala držati svojih pravila letenja! – ispričala je.

Šalovi, pašmine ili marame
Debeli ili lagani šal od kašmira ili vune ne samo da može izgledati elegantno, već ima trostruku ulogu tijekom leta – kao pokrivač, jastuk ili dodatni sloj, a da ne zauzima previše dodatnog prostora u vašoj ručnoj torbi.

Samo zapamtite da ne pokrivate svoj sigurnosni pojas. Na ovaj način, stjuardese vas neće morati buditi ako budu trebale provesti provjeru sukladnosti tijekom leta – kaže Caris za MSN.

Poslovna odjeća od materijala koji se ne gužvaju
Ako putujete poslovno, možete uštedjeti vrijeme i smanjiti stres oko toga što odjenuti u avionu tako da se obučete u poslovnu odjeću prije leta.

– Sada je lako pronaći joga ili rastezljive hlače i blejzere poslovnog izgleda za muškarce i žene. Ako nakon leta morate ići ravno u ured ili na sastanak, nije idealno presvlačiti se u zahodu ili kupaonici u zračnoj luci. I to je onda jedna stvar manje o kojoj morate brinuti, pogotovo ako let kasni – kaže Caris.

24sata