Sad je vrijeme da sredite ovih 6 stvari u domu i zaboravite na čišćenje do poslije Nove godine

Zanimljivosti

Ako, poput nas, želite izbjeći dodatno čišćenje tijekom blagdanskog razdoblja, sad možete odraditi nekoliko većih poslova, što znači da to nećete morati više raditi do iduće godine

Čišćenje se i u najboljim trenucima može činiti kao dosadan i naporan posao, ali u vrijeme prije Božića – to može postati veliko opterećenje.

Uostalom, tko želi provoditi svoje vrijeme brišući prašinu kada bi mogli odmatati darove ili uživati u kuhanom vinu ili ginu?

Stručnjakinja za čišćenje i mama troje djece Jenny, koja često dijeli svoje savjete na YouTube kanalu, voli temeljito očistiti kuću prije nego što uopće postavi božićne ukrase.

– Ponekad se čini da je čišćenje dosadan dio tog posla i da samo želimo prijeći na zabavni dio ukrašavanja, ali stvarno je dobar osjećaj sve očistiti prije ukrašavanja – rekla je.

Očistite pećnicu
Shvaćamo, to nije najzabavniji posao. No velika je vjerojatnost da će vaša pećnica ‘vidjeti puno akcije’ tijekom sljedećeg mjeseca, pa će temeljito čišćenje prije početka dugoročno olakšati stvari.

– Kuhinja je jedna od žarišnih točki doma u predblagdansko vrijeme, ako ne i najintenzivnije mjesto u kojem boravite – objasnila je Jenny

Čišćenje započnite vadeći rešetke za pećnicu i vodilice te ih namažite sredstvom za čišćenje pećnice i ostavite da odstoji oko sat vremena.

Ne trebate težiti savršenstvu kad čistite svoju pećnicu, Jenny je rekla da čak i ako ne očistite sve detaljno da je to posao koji je vrijedno napraviti prije početka pečenja kolača, pečenki i sličnog.

Vratite sjaj svojem kauču
Normalno je da se kauči s vremenom malo zaprljaju, pogotovo ako imate djecu i kućne ljubimce koji se vole penjati po njima. No bez obzira imate li kožni kauč ili onaj od tkanine, potrebno ga je temeljito očistiti.

Također možete baciti sve dodatne navlake za jastuke u perilicu na pranje.

Očistite sve kutke i razmake među namještajem
Vjerojatno već redovito metete, usisavate ili brišete pod – ali ulazite li stvarno u sve te uske prostore između ili ispod namještaja? Ili kuteve?

Ovakav posao je naporan i mogao bi potrajati, ali za tjedan ili dva bit ćete sami sebi zahvalni što ste to ranije napravili jer će vam onda raspored biti pun drugih obveza i bit će vam puno lakše znati da trebate samo čistiti nered koji je trenutno napravljen. Ipak je lakše pobrisati kapljicu nečeg s poda nego ribati tvrdokorne mrlje.

Jenny je preporučila da provjerite ispod stolaca i drugog namještaja, jer tamo može biti mnogo skrivenih mrvica i prašine za koje niste ni znali.

Očistite hladnjak
Sad je savršeno vrijeme da dobro očistite hladnjak prije nego što ga napunite ukusnom božićnom hranom.

Na svom YouTube kanalu, Jenny je objasnila da ‘počinje uklanjanjem svih ladica i polica iz hladnjaka, koje potom temeljito pere u sudoperu’.

Ona također koristi domaći sprej napravljen od octa, vode i malo tekućine za pranje posuđa.

– Volim time pošpricati unutrašnjost hladnjaka i ostaviti da odstoji jer će se tako razgraditi puno nakupljene prljavštine i bit će puno lakše ukloniti ju – objasnila je.

Uredite garderobu
Uvijek je dobro pratiti koju odjeću stvarno nosite, a koja samo zauzima prostor. Za Jenny je ormar njezina muža ono što je ‘problematično područje’ i zahtijeva dodatnu pozornost, piše britanski Sun.

Ne samo da organiziranje odjeće znači da točno znate s čime raspolažete, već ćete se u novoj godini osjećati organiziranije i, u slučaju da vam nešto nedostaje, bit ćete svjesni toga što vam još treba.

Organizirajte dječje igračke
Djeca obično dobiju puno igračaka tijekom Božića, tako da sortiranje onoga što već imaju početkom prosinca ne samo da će rasteretiti vaš boravak nepotrebnih stvari, već će vam i uštedjeti nešto novca.

Pokupit ću smeće ili polomljene igračke i baciti ih i pospremiti ono s čime se on više ne igra, a zadnje što ću učiniti je pospremiti i organizirati igračke s kojima se stvarno igra – objasnila je Jenny.

Ako se odlučite riješiti igračaka koje nisu oštećene, stručnjakinja za čišćenje predlaže da ih donirate umjesto da ih bacite.

24sata