Savjeti profesionalaca: Kako na pravilan način napuniti perilicu za posuđe

Zanimljivosti

Temom “perilica za pranje posuđa i kako je pravilno napuniti” pozabavila se, naravno, Martha Stewart.

Perilica za pranje posuđa tu je kako bi nam olakšala život, ali i ona ima svoja pravila.

U svojim domovima mnogi imaju perlicu za pranje suđa i redovito ju koriste bez puno razmišljanja, no stručnjaci koji ih proizvode tvrde da uz samo malo pažljiviji pristup pranje možemo podići na novi nivo.

Perilica za pranje posuđa će se manje kvariti, suđe biti besprijekorno čisto, perlica neće zaudarati, a nakon pranja, nećemo se morati boriti s lokvama koje ispadaju iz posuda koje su se usred pranja preokrenule ili šalica na čijim je vrhovima ostala voda.

Temom “perilica za pranje posuđa i kako je pravilno napuniti” pozabavila se, naravno, Martha Stewart na svom lifestyle blogu gdje je ugostila stručnjake koji rade za velike proizvođače i doznala “sve tajne informacije” i savjete.

Koji je onda pravi način da se napuni perilica za posuđe i što trebamo izbjegavati?

Ne perite posuđe unaprijed
Želja da isperete zalijepljenu hranu s tanjura prije nego što je stavite u perilicu posuđa je razumljiva, ali to nije potrebno. “Unatoč onome što mnogi misle, prethodno ispiranje posuđa zapravo može umanjiti snagu čišćenja vaše perilice posuđa”, otkriva Bree Lemmen, voditeljica odjela aparata za kuhinju iz Whirlpoola. “Zapravo, mnogi modeli perilica za pranje posuđa imaju senzore koji otkrivaju koliko je posuđe prljavo i kako ga najbolje očistiti. Naravno, ako je riječ o većim komadima hrane, njih svakako bacite u smeće prije nego što posudu stavite u perilicu.

Nemojte pretrpavati svoju perilicu posuđa
Prenatrpanost vaše perilice često će za posljedicu imati prljavo posuđe nakon završetka ciklusa. “Ako vaše posuđe nije čisto kao inače, možda ste prenatrpali perilicu”, kaže Lemmen. “Osim toga, prenatrpanost bi mogla uzrokovati curenje ili oštetiti vašu perilicu posuđa.” Prilikom punjenja uređaja pazite da se predmeti ne dodiruju kako bi voda mogla doprijeti svuda.

Nemojte blokirati raspršivače
Ovo je savjet koji vrijedi poslušati. Pogledajte gdje se nalaze raspršivači! Raspršivači su glavni dio vaše perilice posuđa – oni sadrže mlaznice koje čiste vaše posuđe.

“Raspršivači se obično nalaze u sredini perilice posuđa prema dnu perilice posuđa”, govori Lemmen. “Blokiranje raspršivača ima utjecaja na razinu čistoće koju vaša perilica posuđa može pružiti, stoga je najbolje osigurati da im ništa ne smeta.”

Kako i čime napuniti donju ladicu perilice za pranje posuđa?
Donja polica mjesto je na koje idu veći i teži predmeti, poput tanjura, velikih zdjela, lonaca i tava te košarice s priborom za jelo.

Za najbolje rezultate, stavite vilice, noževe i žlice s ručkama prema dolje. Ručke noževa za maslac mogu biti okrenute prema gore radi zaštite vaših ruku. Oštri noževi, međutim, nikada ne bi trebali prolaziti kroz perilicu posuđa; to bi moglo oštetiti ručke i izazvati savijanje.

Još jedan zanimljiv savjet – lonci bi trebali biti okrenuti prema dolje preko zubaca, dok ravne posude ili limovi za pečenje trebaju biti okrenuti prljavom stranom prema unutra, pod kutom prema dolje.

Kako i čime napuniti gornju ladicu perilice za pranje posuđa?
Gornja polica vaše perilice posuđa mjesto je gdje idu lakši predmeti, poput čaša, malih zdjelica i tanjurića te plastičnih predmeta koji se mogu prati u perilici posuđa. Ovdje možete staviti i kutlače te pribor za miješanje salate.

Šalice, čaše, čaše za vino i ostalo posuđe od stakla i keramike potrebno je staviti na gornju policu perilice posuđa, okrenutu naopako za najtemeljitije čišćenje. “Za najbolje rezultate sušenja, šalice se mogu postaviti pod blagim kutom kako bi se spriječilo nakupljanje vode tijekom pranja.”, otkriva Lemmen.

Što s plastikom?
Perilica za pranje suđa može oprati plastiku samo ako je tako navedeno na etiketi, no čak i tada moramo biti oprezni.

Uvijek stavljajte plastične predmete, poput posuda za čuvanje hrane, na gornju policu kako biste spriječili njihovo pregrijavanje, što bi moglo uzrokovati iskrivljenje ili topljenje.

hellomagazin.hr