Doboj na listi 5 gradova na Balkanu koji su nezasluženo zanemareni

Region

Objavljena je lista pet najpotcijenjenijih gradova na Balkanu, a svoje mjesto tu je pronašao i jedan grad iz Bosne i Hercegovine.

Balkansko poluostrvo, opremljeno slikovitim plažama, raskošnim planinama i nizom drevnih znamenitosti za istraživanje piše Forbes, savršen je za istraživanje i odmor, a obiluje brojnim neotkrivenim i neistraženim ljepotama.

Pojedini susjedni, ali i gradovi u BiH, posljednjih su godina doživjeli rast turizma, a o njima su pisali i svjetski mediji. Ipak, postoje i mnogo drugih destinacija sa sličnim zadivljujućim sadržajima, za koje mnogi turisti uopšte nisu ni čuli.

Iako smo do sada na ovakvim popisima uglavnom navikli vidjeti Sarajevo ili Mostar, sada se tu našao jedan drugi grad iz BiH, a riječ je o Doboju.

– Za one koji istražuju Republiku Srpsku, istorijski grad Doboj je dom jedne posebno fascinantne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. vijeku za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tokom godina doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije gotovo dvadeset puta – ističe se u prvim redovima.

Ljude su uputili i šta još mogu vidjeti i raditi u ovom gradu.

– Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i isprobavanju kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište na otvorenom, a posjetiocima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama – ističe se u tekstu.

Inače, Goransko jezero udaljeno je od centra svega pet kilometara, a posjetiocima se naročito dopada što je čisto i okruženo šumom. Još jedna od atrakcija u blizini je i izletište Preslica koje je idealno za porodična okupljanja ili piknik s društvom, prenosi Kliks.

Među ostalim gradovima na listi su Varna u Bugarskoj, Berat u Albaniji, Niš u Srbiji te Ohrid u Sjevernoj Makedoniji.

glasregije.net