Bebu „leptira“ iz Čačka roditelji napustili po rođenju: Niko je nije želeo, a onda joj se osmehnula sreća – Pojavila se Tatjana

Region

Devojčica M.N. rodila se kao beba „leptir“, ona ima teško oboljenje kože da i pri najmanjem dodiru ili pritisku nastaju oštećenja tkiva. Nju su po rođenju roditelji napustili i ostavili u čačanskoj bolnici, gde je proslavila i svoj prvi rođendan.

Svakog decembra u Čačku se dodeljuju priznanja zaslužnim građanima koji su na neki način ostavili svoj trag i učinili dobro za grad. Ove godine Decembarska nagrada ide u ruke hraniteljice Tatjane Obradović (47) koja je pokazala da je ljubav prema deci bezgranična. Rodila je troje, ali je iako živi kao podstanar pre godinu i po dana preuzela brigu u malenoj devojčici M.N. rođenoj sa retkom bolešću, poznatom kao dete leptir.

„Na izazov koji im je priroda postavila, roditelji nisu mogli da odgovore, te su devojčicu ostavili u bolnici. Nijedna hraniteljska porodica na teritoriji čitave Srbije nije bila u mogućnosti ili nije imala snage, da se uhvati u koštac sa brigom i negom baš ovog deteta. Šta više, nijedna ustanova na nivou cele Srbije zajedno sa svojim timovima lekara i stručnih radnika nije bila spremna da primi bolesnu bebu, pa je malena M.N. u čačanskoj bolnici proslavila i svoj prvi rođendan, uz veliku ljubav i negu medicinskog osoblja“, stoji u obrazloženju za dodelu Decembarske nagrade u koje je agencija RINA imala uvid.

Za malu devojčicu ubrzo je saznala šira javnost, pa tako i Tatjana Obradović. Vođena najtananijim osećanjima i željom da ostavljenoj devojčici pruži dom i porodicu i nadoknadi sve ono što je izgubila rođenjem, Tanja je bila vrlo strpljiva i prošla čitavu obimnu proceduru kako bi ispunila uslove za hraniteljicu. Redovno je odlazila svaki dan u bolnicu i posećivala je, a na lični zahtev povremeno se i obučavala za negu male M.N.

I tako je jedna Tatjana postala naša Tanja, hrabra i odluča žena, heroina koja je svojom humanošću i požrtvovanjem rešila to što svi sistemi zajedno nisu uspeli. A, malena M.N. je posle svog prvog rođendana dobila porodicu, dom i Tanju. Uz njenu ljubav devojčica nastavlja svoju borbu. Uz svakodnevnu specifičnu negu i ishranu, uz po potrebi odlaske na Kožnu kliniku u Tiršovu. Ulaskom u porodicu ove žene malena heroina je počela da se smeje, govori, hoda uz podršku i uprkos svim teškoćama napreduje i raste“, stoji u obrazloženju.

Mnogo je toga što Tanju čini posebnom i zuzetnom ženom. Njena hrabrost, plemenitost i želja da istraje u ovakvoj situaciji je mnogo više od humanosti i roditeljstva. Njena želja i lavovska borba da jednoj ostavljenoj devojčici ulepša i učini što bezbolnijim svaki dan, dovoljno govori zašto je ova Čačanka zaslužna dobitnica ovog prestižnog priznanja.

Izvor: kurir.rs