Krenuo na putovanje od 286 kilometara s električnim automobilom: Umjesto četiri sata trajalo je 15 sati!

Zanimljivosti

Alan O’Hashi iz Colorada kupio je svoj prvi električni automobil Nissan Leaf i želio je povesti svoje novo vozilo na 4100 km dugo putovanje kroz Wyoming …

Nemojte ovo shvatiti kao našu tiradu protiv električnih automobila, oni su u mnogim uvjetima korisni i dobri (gradska vožnja, kraće udaljenosti), ali u nekim situacijama otkrivaju fatalne slabosti, pogotovo kada ih pritom voze i neinformirani vozači.

Vlasnik novog Nissan Leafa iz američke savezne države Colorado poželio je krenuti na putovanje kroz susjednu državu Wyoming. Međutim, kako javlja Fox News (TV stanica koja inače obožava ovakve priče jer snažno zagovara naftni lobi), vozač se suočio s istinom kada mu je trebalo 15 sati da prijeđe 286 kilometara.

Kaže da se informirao o dometu vozila i punionicama, ali očigledno je informacije čitao u dječjoj slikovnici. Udaljenost od 286 km ćete s prosječnim benzincem ili dizelašom prijeći za otprilike četiri sata (uzmimo da vozite po propisima, usput nešto pojedete i popijete), prenosi HAKrevija.

Alanu O’Hashiju trebalo je 15 sati za navedenu udaljenost. Iznenadila ga je sporost punjenja vozila te manji domet od deklariranog. Umjesto tvornički izmjerenih i najavljenih 385 km (60 kWh baterija) uspio je prijeći samo 200 km. Naravno, ima električnih vozila koja se pune brže i imaju duži domet – Nissan Leaf je ipak automobil sa starijom tehnologijom, ali neki strateški problemi i dalje ostaju.

Ne treba posebno naglašavati da je O’Hashi odustao od cijelog putovanja. Električna mobilnost? Apsolutno, ali mnogo je toga što još treba popraviti.

gpmaljevac.com