ŽIVOTNA PRIČA DEMI MOORE: SILOVALI SU ME, A MAMA ME VODILA PO BAROVIMA I POKAZIVALA MUŠKARCIMA

Svijet

U posljednjih 20-ak godina Demi Moore pomno bira jednu do dvije uloge na godinu jer joj je slava bila u zenitu tokom 90-ih.

Ona nikad nije bila mezimica holivudskih producenata. Naprotiv, širili su priče o njenoj pohlepi za velikim honorarima i njezino ime podrugljivo izvrtali u “Gimme More” – “Daj mi još”.

Razvod od Brucea Willisa (67) i kasnije od Ashtona Kutchera (44) bili su mjesecima zabava za mase, a posebno njena ovisnost o alkoholu i kokainu.

Onda je 2019. skupila hrabrost i cijeli svoj život pretočila u autobiografsku knjigu “Inside Out”. Kako je tamo napisala, tokom odrastanja njena je porodica neprestano mijenjala adrese od Novog Meksika, preko Pennsylvanije, do Ohija i države Washington. Da bi se skrasili u Kaliforniji. Pravim imenom Demetria Guynes, rođena je u Roswellu u Novome Meksiku 11. novembra 1962.

Tek kao tinejdžerica saznala je da je njezin biološki otac umro prije njezina rođenja. I da se majka Ginny ubrzo udala za Dannyja Guynesa prema kojem je dobila prezime.

KAO TINEJDŽERICA SAZNALA JE DA JE NJEZIN BIOLOŠKI OTAC UMRO

Kao djevojčica imala je urođenu manu oka i morala je proći dvije operacije. Majka joj je bila alkoholičarka sklona suicidu pa joj je s 12 godina prvi put spašavala život vadeći joj tablete iz ustiju.

Sjećam se da sam svojim prstima, malim prstima djeteta, iz usta izvukla tablete koje je majka pokušala progutati. Dogodilo se to mnogo, mnogo puta nakon toga. Moje djetinjstvo je tad završilo. Bio je to trenutak koji mijenja život – rekla je Moore.
No tu nije bio kraj njezinim gorkim iskustvima. Majka ju je vodila po barovima i pokazivala muškarcima, pa je s 15 godina doživjela traumatično iskustvo.

Jednog dana došla sam kući i tu zatekla starijeg muškarca. Tvrdio je da je mojoj majci za mene platio 500 dolara. Da me moja majka prodala. Bilo je to silovanje. I istovremeno razorna izdaja osobe koja vas je trebala štititi. Ipak, duboko u sebi ne vjerujem da je to majka učinila, ali svojim me ponašanjem ipak dovela u tu situaciju – rekla je Moore, kojoj je majka umrla 1998. godine od karcinoma.
U to vrijeme Moore je već bila velika filmska zvijezda. Prve zapaženije uloge počela je dobivati sredinom 80-ih, najprije u TV seriji “General Hospital”, a zatim u filmovima “Rio je kriv za sve” iz 1984. i “Ljubav, seks i ono drugo” iz 1986. Ipak, najuspješniji filmovi došli su u idućoj deceniji. Počelo je filmom “Duh” 1990., pa dvije godine kasnije “Malo dobrih ljudi”. A onda i “Otkrivanje” …

U to vrijeme snimala je i po pet filmova na godinu. I danas je mnogi pamte po ulozi GI Jane, u istoimenom filmu u kojem glumi vojnikinju koja prolazi rigorozne vojničke vježbe ne bi li postala prva žena u elitnoj američkoj jedinici SEAL. Sad već poznata kao Demi More, prezime je zadržala od prvog supruga, rock muzičara Freddyja Moorea. Nakon što je sa 16 otišla iz porodičnog doma koji joj nije pružio nimalo sigurnosti i topline, udala se za Moorea s 18, ali ubrzo i razvela.

DEMI MOORE: BRUCE WILLIS ME DOSLOVNO OBORIO S NOGU

Razvod sam skrivila zbog svoje nevjere. Zapravo, kad sam bila mlađa i likove koje sam glumila u filmovima su često bili objekti požude. Vjerovatno me njima privukao moj zbrkani odnos prema seksualnosti. Kad sam bila mlađa, morala sam se davati, ne bih bila voljena da nisam davala sebe. Moja vrijednost bila je usko povezana s mojim tijelom – objašnjava Moore.
Ona se 1987. udala za glumačku zvijezdu Brucea Willisa.

Doslovno me oborio s nogu. Upoznali smo se, vjenčali i bila sam trudna četiri mjeseca kasnije – prisjeća se glumica.
Ona je s Willisom dobila tri kćerke – Rumer (34), Scout (31) i Tallulah (28).

Ali onda su došle 90-e i njezin nagli glumački uspon, što Willisu nije najbolje sjelo.

Willis je imao podvojeni stav prema mom poslu. Smatrao je da oduzima previše vremena porodičnom životu – rekla je Moore.
Ona je, na primjer, za ulogu u filmu “Striptiz” 1996. godine tad nevjerovatni honorar od 12,5 miliona dolara. To bi danas otprilike iznosilo dvostruko više. Izazvala je žestoke kritike

Mislim da sam bila žrtveni jarac zabavne industrije. Producenti nisu mogli podnijeti da žena bude jednako plaćena za ulogu kao i muškarac. U to vrijeme Willis je zarađivao barem jednako, ako ne i više. A biti pionir bila mi je čast, no to je pokrenulo lavinu napada i osuda. Sretna sam ako je to bar malo utjecalo na odnos prema glumicama. Ali očito da nije utjecalo dovoljno jer i danas se žene u Hollywoodu moraju nositi s istim problemima – smatra Moore.
Ona se 2000. razvela od Willisa. Bio je to još jedan povod za brojne napade jer je u brakorazvodnoj parnici sud dodijelio 90,000.000 dolara.

OVISNOST O ALKOHOLU I LIJEKOVIMA

Nakon majčine smrti i razvoda od drugog supruga, Moore se povukla iz glume kako bi se usredotočila na odgoj kćerki, pa se uglavnom posvetila produciranju filmova. Jedna od zapaženijih uloga iz tog perioda je negativka u “Charliejevim anđelima”. Onda je 2003. počela izlaziti s 15 godina mlađim glumcem i pjevačem Ashtonom Kutcherom. Time je samo potpirila medijsku hajku. Udala se za Kutchera 2005. i zatrudnjela, ali je par izgubio djevojčicu nakon šest mjeseci trudnoće.

Ponovno je počela piti i počela kriviti sebe za gubitak djeteta. Krenula je i na liječenje neplodnosti. Ali njena ovisnost o alkoholu samo je otežavala porodičnu situaciju. Počela je i zloupotrebljavati Vicodin – lijek protiv bolova na bazi opioida. Onda je saznala i za Kutcherovu nevjeru. Razveli su se 2013. Nakon što je jedne večeri pušila sintetički kanabis, pozlilo joj je. Njezino hedonističko ponašanje dozlogrdilo je i njezinim kćekama, koje su se od nje udaljile. Nakon svega pogoršalo joj se i zdravlje zbog autoimune bolesti.

Jedan po jedan, moji su se organi počeli gasiti. Shvatila sam da moram nešto hitno poduzeti – opisala je Moore svoje stanje i najprije krenula na program odvikavanja.
Radila je sa specijalistima za integrativnu medicinu, što je uključilo i psihoterapije. Nakon toga je popravila odnos s kćerkama, s kojima je danas u dobrim odnosima.

Ponosne smo danas na svoju majku jer je imala hrabrosti suočiti se sama sa sobom. Njena autobiografija je teško štivo, ali nakon svega vidi se da se konačno osjeća dobro sama sa sobom. Bilo nam je teško čitati neke dijelove jer se suočavala s najtežim trenucima u svom životu. Oni su istovremeno i za nas bili najtraumatičnije razdoblje – rekla je 31-godišnja kćerka Scout Willis.

hayat.ba