TRAGIČAN KRAJ AKCIJE SPAŠAVANJA: BELUGA KIT KOJI JE ZALUTAO U SENU EUTANAZIRAN

Svijet

Beluga kit koji je zalutao u Senu ipak je uspavan nakon što je pomoću krana i mreže izvađen iz rijeke u Francuskoj.

Zvaničnici su saopštili da su veterinari donijeli odluku o uspavljivanju kita tokom njegovog transporta hladnjačom, a razlog je njegovo loše zdravstveno stanje jer nije uzimao hranu. Riječ je o beluga kitu dugom četiri metra i teškom 800 kilograma, koji je podignut iz rijeke pomoću krana i mreže.

Plan je bio da se životinja pusti u more, no njeno loše zdravstvenos tanje je primoralo veterinare da donesu odluku o uspavljivanju.

Teška srca moramo saopštiti da beluga kit nije preživio. Tužni smo zbog ovog tragičnog epiloga koji smo mogli i očekivati – saopštila je grupa Sea Shepherd France.

Pored toga što se nije hranio, kit nije imao ni dovoljno zraka te je vidno patio. Zbog toga je donesena odluka o eutanaziji.

Ekspertima još uvijek nije jasno kako je kit završio na jugu, veoma daleko od svog prirodnog staništa. Uplivao je 100 kilometara u unutrašnjost, gdje je uočen u rijeci Seni.

Beluga kitovi povremeno idu na jug u jesen kako bi se hranili dok se led formira, ali rijetko odlaze predaleko od svog staništa. Najbliža populacija beluga kitova živi kod arhipelaga Svalbard sjeverno od Norveške oko 3.000 kilometara od Sene.

Uginuli kit ubica pronađen je u maju u rijeci Seni u Normandiji, a 2019. godine je u rijeci Temzi nedaleko od Gravesenda također otkriven leš kita.

hayat.ba