Pogledajte ogromnu zmiju koju su turisti pronašli u Dalmaciji: “Poput malog zmaja”

Region

Stranci su došli u Hrvatsku i naišli su na zmiju od dva metra, bolje reći bili su u svojevrsnom ‘foto-lovu’ na zmije.

Zmija na koju su naišli zove se kravosas, četveroprugi (Elaphe quatuorlineata), neotrovna zmija, a duga je do 2 metra.

Sivkastosmeđe boje, a odrasle jedinke imaju četiri uzdužne tamne pruge. Raširena je u južnoj Europi i Maloj Aziji. Nastanjuje suha, kamena područja i svijetle šume. Hrani se malim sisavcima, pticama, guštericama i jajima.

Također, jako je korisna u selima i blizu farmi jer jede glodavce i sprečava zarazu koju prenose štakori i miševi.

U literaturi se navodi da ona može narasti i više od 2,5 metara.

“Kravosas (Elaphe quatuorlineata), naša je najveća zmija. Ime je dobio po krivom mitu da kravama siše mlijeko. Iako velika, to je dobroćudna zmija. To je velika je i jaka zmija s dobro istaknutom, lagano zašiljenom glavom.

Oči su tamne s okruglom zjenicom. Velika je razlika između obojanosti kod mladunaca i kod odraslih jedinki. Mladunci imaju red tamnih mrlja na leđima te red manjih mrlja na bokovima, bez postojanja bočnih linija.

Odrasli su tamnije obojani, svijetlosmeđi ili sivi, nemaju mrlje na leđima, ali posjeduju dva para dugačkih crnih linija na oba boka po čemu su i dobili ime.

Mladunci su lako zamjenjivi s crnokrpicama zbog svojih mrlja, ali nemaju okomitu zjenicu i toliko šiljat oblik glave – piše portal Priroda Hrvatske, uz napomenu da mit da kravosasi piju kravlje mlijeko proizlazi iz pronalazaka kravosasa u stajama gdje su zapravo u lovu na glodavce koji tamo traže sklonište i hranu, piše Slobodna Dalmacija.

Mnogi pratioci ovih YouTubera su bili oduševljeni snimkom pa su se nizali komentari:

“Pogledajte njenu glavu, poput malog zmaja”; “Stvarno su nestvarne!”, “Tako ste hrabri…”.

radiosarajeo.ba