GRAĐANI SE UZALUD NADALI: CIJENE GORIVA U PADU, HRANA SVE SKUPLJA

Region

Gorivo je u RS unazad mjesec dana pojeftinilo za 35-40 feninga po litru, a u najavi je i novi pad cijena dizela i benzina što, po svemu sudeći i bar u neko dogledno vrijeme, nimalo neće uticati na cijene drugih roba i usluga.

A građani se sve glasnije pitaju da li bi i kada moglo da dođe do toga, s obzirom na to da smo svako značajnije poskupljenje goriva platili raznoraznim drugim poskupljenjima.

– Nebrojeno puta bili smo svjedoci da su, čim bi koji put zaredom poskupilo gorivo, odmah gore išle i cijene raznih proizvoda. Takve poteze proizvođači su pravdali neizbježnim učešćem nafte u njihovom poslovanju, dok sada, kad je situacija obrnuta, niko ne razmišlja makar i o minimalnom obaranju cijena. Čim gorivo poskupi, odmah krene priča – sad će gore otići i cijene hrane i drugih proizvoda, i tako i bude. Sad kad imamo pojeftinjenje goriva u jednom značajnijem periodu, svi su se ućutali – kaže Milorad V. iz Banjaluke.

Rast troškova poslovanja

Građani RS trenutno na benzinskim pumpama litar dizela mogu da kupe po 3,12, a benzina po 2,99 KM, što je daleko povoljnije nego prethodnih sedmica i mjeseci. Litar dizela je početkom jula išao i do 3,63, dok je benzin u jednom periodu ove krize koštao i 3,55 KM.

– Trend pada cijena goriva na benzinskim pumpama u RS se nastavlja, a nova pojeftinjenja se očekuju u narednih 10 dana – poručili su iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS.

Iz ove komore poručuju da je teško očekivati da će, zbog pojeftinjenja goriva, doći do pada cijena drugih roba i usluga.

– Pojeftinjenje goriva svakako će najviše osjetiti preduzeća u čijim ukupnim troškovima nafta učestvuje u značajnoj mjeri, prvenstveno kod prevoza putnika i roba. Međutim, ne treba očekivati neka značajnija pojeftinjenja, jer su privrednici u prethodnom periodu bili izloženi brojnim drugim faktorima koji utiču na povećanje cijena njihovih proizvoda, a to su cijene energenta, repromaterijala, inflacija, konstantni pritisak na povećanje plata. Sve to utiče na rast troškova poslovanja – kaže za Srpskainfo portparol ove komore Vladimir Blagojević.

Kad je riječ o hrani, niko od proizvođača ili prodavaca takođe ne razmišlja o eventualnom pojeftinjenju, čak i ako cijena goriva dodatno ode dolje.

Mlinari mijenjaju priču

Dok je gorivo poskupljivalo mlinari su upozoravali da prevoz u njihovom poslovanju učestvuje sa 30 posto, a sad je priča drugačija!?

– Cijena prevoza je 40 eura po toni, odnosno 10 posto od cijene pšenice! Uprkos pojeftinjenju goriva, nećete naći prevoznika koji će korigovati cijenu svoje usluge, jer cijene berzanskih roba variraju. Mi zavisimo od koštanja prevoza, ali nam je, u formiranju cijene brašna, ipak presudna cijena pšenice – naglašava za Srpskainfo predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Trgovci

Trgovci takođe ne vjeruju da će građane ogrijati sunce kad je riječ o bilo kakvim pojeftinjenjima.

– Godinama unazad svjedoci smo da, čim gorivo poskupi, poskupe i ostale robe. Međutim, u obrnutoj situaciji pojeftinjenja izostaju. A da bi pojeftinili proizvodi u trgovinama najprije cijene treba da spuste oni koji su ih prvi digli, a to su proizvođači, pa veleprodaje, pa maloprodaja. Ni trgovcima nisu draga ova poskupljenja, jer su ona veliki udar na stanovništvo, što sa sobom povlači manji promet – ističe predsjednik Asocijacije samostalnih trgovinskih radnji Banjalučke regije Bogdan Marjanović.

Prevoznici roba pozdravljaju svako pojeftinjenje goriva, naglasivši da se lakše diše kad je litar nafte 3,1, umjesto 3,6 KM.

– Svako pojeftinjenje nafte za nas prevoznike i privrednike je dobro. Mi godinama nismo mijenjali cijene svojih usluga, koje su iste bile i kad je nafta koštala 1,9 KM i sada. Nadamo se da će gorivo još ići dolje, jer ni trenutna cijena nije dovoljna da bismo poslovali pozitivno. Nije lako ni građanima, pod teretom svih poskupljenja koja se nižu proteklih mjeseci – poručuje predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

U RS je godišnja inflacija u junu iznosila rekordnih 14,3 posto, što znači da je vrijednost 100 maraka u ovom periodu sletjela na nepunih 86 KM. U ovom periodu, hrana je poskupjela za 22,6 posto, najviše su otišle cijene ulja – bezmalo 67 posto, dok je prevoz poskupio za 34,6 posto, zbog viših cijena goriva i maziva za lična vozila od 55,7 posto.

hayat.ba