HRANA KOJA POMAŽE U TOPLJENJU SALA, A NALAZI SE U SVAKOM FRIŽIDERU

Zdravlje

Nemasni jogurt popularan je među ljudima koji nastoje smršavjeti zbog svojih nutritivnih vrijednosti.

Često je bogat proteinima, kalcijem, vitaminima i probioticima. Neki su bili skeptični oko konzumacije mliječnih proizvoda tokom dijete, ali studija je otkrila da jogurt može pomoći u sagorijevanju sala na trbuhu.

U eksperimentu koji je trajao 12 sedmica 34 pretile osobe podvrgnute su niskokaloričnoj dijeti. Njih 16 dobilo je tablete s 400 do 500 miligrama kalcija dnevno, dok je ostalih 18 ljudi jelo jogurte te tako unosilo do 1100 miligrama kalcija u danu.

Svi sudionici su izgubili puno tjelesne masnoće, ali grupa koja je konzumirala jogurt izgubila je 4.5 kilograma sala na trbuhu, za razliku od druge grupe koja je izgubila 2.7 kilograma sala na stomaku – kaže naučnik Michael Zemel sa Sveučilište u Tennesseeju, koje je provelo studiju.

Osim toga, sudionici prve skupine izgubili su samo 0.6 centimetara u struku, dok su oni koji su konzumirali jogurt izgubili 3.8 centimetara.

Jogurt je pomogao da izgube više kilograma. Prosječni gubitak težine bio je 5.8 kilograma – komentirao je Zemel, koji smatra da dodavanje tri jogurta dnevno na dijeti sa smanjenim kalorijskim udjelom može uvelike povećati gubitak masnoće.
Kada ljude stavimo na dijetu koja uključuje tri porcije jogurta dnevno, možemo gotovo udvostručiti količinu izgubljene masti u usporedbi s ljudima na dijeti s niskim udjelom mliječnih proizvoda. Takva dijeta bit će dvostruko učinkovitija u održavanju mišićne mase, a to je vrlo važno kad ste na dijeti. Želite izgubiti masno tkivo, a ne mišiće – rekao je.
Nemasni jogurt obično sadrži između 100 i 200 kalorija po porciji. Nemasni grčki jogurt sadrži dvostruko više zasitnih proteina od tradicionalnog jogurta. To znači da će vam pomoći da se dulje osjećate sitima i kontrolirate apetit.

Prema Healthlineu, zamjena hrane s visokim udjelom masnoća i niskim udjelom bjelančevina jogurtom može potaknuti gubitak težine.

hayat.ba